Интервю с GORILLAZ

Pinterest LinkedIn +

Gorillaz, сензационната британска анимационна проекция на 2D, Мърдок, Нуудъл и Ръсел, плод на фантазията на лидера на Blur Деймън Албарн,, художника Джейми Хюлет и знаменития продуцент Dan "The Automator" Nakamura, има нов албум.

  Името на албума, наследник на дебютното заглавие от 2001 “Gorillaz”, е "Damon Days", а подробности за него музикантите споделят в интервю, предоставено от българският лицензиант на новия диск EMI/ Анимато Мюзик.


: Защо новият албум е наречен ”Demon Days”?

Нуудъл - Заглавието има много значения. Едното от тях е, че демонизмът е болестно състояние, липса на здрава мисъл, състояние, в което хората извършват някакво действие без да разсъждават. Това е завръщането на човекоядците, възходът на бруталността. Това време е сега.
От друга страна, сега е времето да станеш демон. Време е за действие, извършено след по-малко размисъл, но с възпитан и добре преценен инстинкт. Поразяване със съвършенство и ефект.


.: Колко време ви отне създаването на албума?

Нуудъл - Започнах да пиша в началото на годината, около март 2004. Започнах да записвам основните мелодии на моя четирипистов Tascam, нахвъряйки идеите в движение. Композициите започнаха да придобиват форма и постепенно песните започнаха да разкриват истинската си идентичност, подсказвайки правилната посока.

Мърдок - Когато се завърнах през октомври, Нуудъл вече работеше върху основните записи.

Ръсел - Беше някъде през ноември или декември, когато всички неща бяха записани, някои финални и след смесването. През януари албумът беше мастериран.


.: Защо привлякохте продуцента DJ Danger Mouse за “Demon Days”?

Нуудъл - В началото, въпреки че можех да видя, че песните над които работя имат огромен потенциал, някак им липсваше живот и все още се нуждаеха от онзи заряд, който трансформира една хубава песен в нещо, което има свой собствен магически живот.

Мърдок - Е, аз щях да се включа, за да й помогна, но, както вече казах, все още бях в затвора по това време.

Нуудъл - Някъде по това време чух DJ Danger Mouse. Бях много впечатлен от това, което беше направил в “Grey Album” (mash-up на "Белият албум" на the Beatles и "Черният албум" на Jay-Z ). Беше страшно иновативен и по детски креативен, много артистичен и безразличен към клишетата, което според мен отговаря на Gorillaz.

Мърдок - Той изобщо не беше много навит да напусне слънчевия Лос Анджелис и да дойде в обсебеното от духове студио в дъждовния Есекс. Защо, обаче, нямам никаква идея...


.: Какво представлява работата с DJ Danger Mouse?

Нуудъл - Албумът започна да става наистина невероятен, когато Danger Mouse най-накрая пристигна. Трябва да беше някъде през юни, миналата година. Г-н Маус и аз незабавно започнахме сложната работа по пре-продукцията.

Мърдок - Което предизвика многото игра на тенис и слушането на старо електро...

Нуудъл - Накрая, когато разбрахме, че имаме това, което искаме, заминахме за Pierce Rooms (сутдио в западен Лондон). Именно там добавихме последните ефекти и мастерирахме “Damon Days”


.: Току-що стартирахте шоуто "Search For A Star" - какво го отличава от всички останали конкурси за таланти?

Ръсел - Повечето конкурси за таланти всъщност не са за таланти. Те са просто конкурси за певци. Нашето търсене е по-различно - искаме да открием и изтъкнем следващата вълна от изключителни артисти. Без значение дали са аниматори, режисьори, илюстратори, музиканти или писатели. Изборът ще е в ръцете на участниците.

Нуудъл - С развитието на технологиите, възможността да създадеш нещо наистина впечатляващо с малко ресурси става по-реалистична. В момента хората могат да пишат, записват и продуцират песен, после да създадат свое собствено видео, да добяват своите собствени саунд ефекти и после да предоставят на хората готовия продукт дигитално.

Ръсел - Това е причината да провеждаме "Search for a Star" конкурса онлайн. Това е първият такъв конкурс в онлайн формат и наградата за победителите е да колаборират под някаква форма с Gorillaz.

Нуудъл - Ние търсим истински артисти. Изключителни деца! Нуждаем се от свежи таланти.

Ръсел - Всеки глупак може да направи запис. Трябва обаче да имаш истински душа и талант и да успяваш отново и отново.


.: Какво опит добихте досега с Gorillaz?

Нуудъл - Хммм. Аз бих казал: "Не търси щастието само на едно място".

Ръсел - ОК е да си зададеш големи въпроси за живота, но не очаквай отговорите.

Мърдок - Мисля за това отдавна. И ако наистина трябва да избирам. Ако няма никакъв начин. Ще избера... коктейл от скариди е любимият ми.

2D - Да..ъъ..не го взимайте чак толкова..не, не, чакайте малко..ъъ..винаги трябва да се мисли за...Не, това не е вярно. Не. Всъщност, мисля, че не научих нищо. Това е урок сам по себе си.


.: Ще направите ли турне за съпорт на "Demon Days"

Ръсел - Много бихме искали, но то трябва да отговаря на амбициите и тона на албума. Взели сме решението да увеличим много капиталовложението за новото турне. Да направим нещо, от което на всеки да му падне ченето.

2D - Пришивам пайети към костюма си докато си приказваме!

Мърдок - Оо да! Gorillaz на път! Хей, бандата не е истинска, докато не спечели първите си нашивки. Животът на Gorillaz е като в едно огромно превозно средство. И аз се нуждая от обслужване на всеки 200 мили, бейби! Gorillaz винаги събират страхотна тълпа и след шоуто винаги се запознаваме с много интересни хора.

Ръсел - Ъъъ..Да. Знаеш, че всеки се вълнува, когато нещо по-специално дойде в града му. Предполагам, че едно петдесетарско анимационно фрикшоу не прави изключение.

Нуудъл - Последния път Gorillaz свириха зад екран, което, смятаме, беше интересен начин да се представим. На него се прожектираха снимки, видео и сенки. Беше малко като шоутата на Public Image Ltd.

Ръсел - Както и да е. Този път възнамеряваме да пробием право в сърцето на тълпата и да опустошаваме на всяко ниво. Като ликуид Imax в 3D.

Gorillaz са: Murdoc, Noodle, Russel, 2D


Сподели.