Damon Albarn - Gorillaz: "Няма да участвам в Live 8"

Pinterest LinkedIn +

Деймън Олбърн (Damon Albarn - Gorillaz, Blur) се е отказал от участието си в Live 8. Той е подложил на съмнение успеха на начинанието да се помогне на Африка с толкова малко поканени за участие чернокожи изпълнители.

Възмущението му се подсилва от светлината, в която Live Aid представя горещия континент - "слаб, болен, изтощен и безсилен".

Според Олбърн (Gorillaz, Blur), музикантите трябва да си начислят някакъв хонорар, който да платят за участието си в грандиозните концерти, защото чрез него си правят невероятнa реклама и ще се радват на завишени продажби. Освен това, допълва той, те трябва да окажат натиск и на звукозаписните компании, за да "докажат искреността и алтруизма си в начинанието, и че не действат за лична изгода".

По отношение на несправедливостта, която вокалистът вижда в крайно оскъдното присъствие на музиканти с африканска кръв, той е казал за Радио 4 на BBC: "Когато организираш кампания, с която искаш да помогнеш на някого, обикновено не затръшваш вратата пред него. Тази страна (Великобритания) е изключително цветна. Повече от всякога, черната култура е интегрирана в обществото. Защо тогава, проклетата програма е толкова англо-саксонска?"

"Това не е WOMAD (World Organisation of Music and Dance). Ние не правим фестивал на изкуствата" - е отговорът на говорителят на Live 8.

Ms Dynamite, Snoop Dogg и сенегалският певец Youssou N'Dour са единствените чернокожи артисти, които ще излязат на лондонската сцена на 2 юли. Във Филаделфия това ще са Стиви Уондър (Stevie Wonder), 50 Cent и Jay-Z.
Сподели.