Интервю с ДИЧО

Pinterest LinkedIn +

Дичо, все още по-познат като вокал на поп групата D_2, макар и бивш, направи първата стъпка в самостоятелната си кариера със сингъла “Нямам шеф”. Песента е записана със специалното участие на Део и от края на миналата година активно присъства в българския радио и ТВ ефир.

Първата група, на която Дичо е вокалист, е Рег Долс, позната с хитовете си “Ку-ку лудница” и “Shit”. През 2005 г. създава лейбъл и студио заедно с Йордан Ставрев-Бирата и Филип Александров-Фи. Скоро ще излезе и новата му песен “Още от деца”, която е продължение на “Нямам шеф”. Занапред музикантът смята да пее за още по-лични неща. Смята също, че хората го познават и вече може да им се разкрие напълно. Дичо е отключил енергията. Казва, че животът му е по-готин отпреди и се чувства свободен без шеф.
 
.: По-уверен ли се чувстваш сега, когато вече “Сам си си шеф”?
 
Дичо: За уверен, не знам. По-спокоен. Вярвам в това, което правя, но не съм уверен какво ще се случи занапред. Не съм мислил чак толкова за нещата.
 
.: С “Нямам шеф” Митко Кърнев ли визираш или имаш предвид цялата група D_2?
 
Цялата енергия около всичко това, което се е случило досега, общо взето. А и в крайна сметка “Нямам шеф”, защото почнах да си издавам сам нещата. Това стана възможно чрез лейбъла, който си направихме с другите двама музиканти – “D40”. Малко е сходно, че и там нямам шеф. Преди винаги имахме шефове. Но в текста на песента има нещо свързано с групата D_2, разбира се.
 
.: За първи път ли правиш песен, в която да споделяш живота си?
 
Май да, за първи път ми се случва. Досега нещата, които сме правили и с Рег Долс, и с D_2, не са били толкова лични. Не съм правил нищо лично и съм говорил винаги от името на много хора. Винаги бяхме пет-шест човека в групите и аз изказвах мнение на повече хора. А сега опирам до двама човека, вече е много по-лесно да предавам информацията и смятам, че е добре да пея за още по-лични неща.
 
Хората ме познават и вече мога да им се разкрия напълно. Не става въпрос за някакви интимни неща, а просто неща от миналото и такива, които сега ми се случват. Новата песен, която ще излезе, се казва “Още от деца”. Тя е продължение на “Нямам шеф”. Към 20 февруари ще заснемем пак с Милев нов клип и там вече ще се дообяснят нещата напълно. Нямаше как да изкарам двете песни едновременно, просто едното е свързано с другото.
 
 Бирата, Фи и Дичо в "Нямам шеф"
 
.: Това може ли накрая да прерасне в един тематичен албум?
 
Не знам. Албум винаги трябва да има. И с двете групи, с които съм бил досега, съм записвал албуми, така че ще го направя, но не знам кога. Вероятно ще се случи, когато на бял свят се появят 10 нови песни. Със сигурност няма да съм като “Каризма”, няма да карам хората да чакат толкова дълго време. Може би албум ще запиша до една или две години.
 
 
 
.: Как се работи с Йордан Ставрев-Бирата и Филип Александров-Фи? Откога се познавате?
 
С единия се работи перфектно, а с другия – още по-перфектно. Ние общо взето не си говорим много. Нещата си текат някак от само себе си. Познаваме се от 1993-94 година. Аз свирех във Варна с “Рег Долс” и те идваха при нас, живееха при нас, свирихме заедно и правехме щуротии. След това бяха в чужбина 6-7 години, но сега са тук, работим заедно и се веселим.
 
.: Какво най-ярко си спомняш от годините с Рег Долс, има ли я още “Ку-Ку лудницата”?
 
Спомням си много неща. С Рег Долс свързвам едни от първите си по-силни преживявания. Започнах да се появявам по телевизията с тях. Беше интересно, хората говореха за мен. С група Рег Долс пеехме на английски и хората не ни разбираха много-много, но го правехме от сърце и давахме всичко от себе си. Сваляхме си гащите по концертите.
 
С D_2 станах по-известен. Направихме песни за по-голяма аудитория. Правехме музика за всякакви хора. Сега вече трета група си правя и смятам, че съвсем различни неща ще се случват с мен. Като се обърна назад виждам, че винаги ми е било интересно.
 
.: Можеше ли да се развиваш още в D_2?
 
Аз съм на 30 години и смятам, че имам още много път да извървя. Бях стигнал до някъде – докъде, не знам и аз. Сега, след като вече една година не съм с D_2, хората ме спират и ме заговарят. Всички са ме запомнили с хубаво и явно сме си свършили добре работата с D_2. Докъде сме стигнали? Даваха ни по MTV.
 
Дичо, интервю за Avtora.com Сн. Avtora.com
 
.: Ще атакуваш ли отново MTV?
 
Какво да атакувам? Аз си обичам България. По-добре тук да си творя. Има достатъчно от всичко за мен. Имам си приятелите, ходя за риба – какво да правя в чужбина? Пък и там няма какво да се доказвам тепърва. А ако някои ден станем толкова добри, че ни харесат, нямам нищо против. Нека българската култура да се пръска по света в положителен аспект, не да ни свързват с бандитизъм и някакви негативни неща.
 
.: Смяташ ли, че D_2 трябва да се прекръстят сега, когато са без теб?
 
Ами, май да, то вече различно стана някак си. На стара слава по-добре се плува и може би така са решили – да продължат да плуват на мой гръб. Но нека го правят, нямам нищо против.
 
.: Посещаваш големи концерти на пънк и хардкор групи. Как те приемаха като хардкор фен, докато беше вокал на една популярна поп група?
 
По интернет ме псуват, повечето явно не могат да ми го кажат някак си в лицето. Аз съм скромен на тези концерти, седя и си слушам. Харесвам хардкора, харесвам Agnostic Front, както и много други групи, дори ходя понякога в мазето и свиря с Vendetta, от време на време с Марин. Марин ще свири в новото ми парче, вече ми е барабанист. Както харесвам тази нова музика, която правя, така си харесвам и тежката музика. Още в началото слушах Pantera.
 
.: Мислиш ли, че хардкор феновете са брутални по време на концерт?
 
Много са агресивни, скачат и се удрят помежду си, но пък всеки помага на другия. Много са миролюбиво настроени. Имам много приятели от тези хора. Въобще харесвам тази култура, готини хора са.
 
.: Премина през различни стилове през годините – метъл, поп, а сега хип хоп с лек поп. Решил ли си в какъв стил ще бъдат следващите ти песни?
 
Не, сега свиря на китара в новата си песен “Още от деца”. Тя е нещо между Стиви Уондър и хип-хоп, много поп, естрада малко, “Войната на таралежите”, спомени от миналото. Общо взето, творим така, както чувстваме нещата – без някакво напрежение, както си ги усещаме с Фи и Бирата. Някак си всичко идва от само себе си. Текстовете сами си ги пишем, Гаро ни помага от време на време.
 
.: Ще направиш ли парче с Венци от Ъпсурт?
 
Ние с Венци се боксираме, постоянно се виждаме на Слави. Аз много харесвам Ъпсурт, така че бих пял и с тримата, не само с Венци, както пях с тях в новия им албум. Има една песен, която харесахме с бат Венци, ще решим и ще го направим. Смятам оттук нататък да пея с по някой изпълнител.
 
Сега ще пея с Panica - един ъндърграунд изпълнител, ще пробвам с всякакви хора. Искам да издавам повече изпълнители, така и така направихме студио с Фичо и Бирата. За една година създадохме и лейбъл, и студио, издаваме си вече парчета – изобщо нещата много добре вървят за мен.
 
.: След като пееш с други изпълнители, после няма ли да ти е по-трудно, когато ходиш по участия?
 
Ами те тези изпълнители казват по седем-осем думи, както Део в “Нямам шеф”. Така и Panica ще каже осем думи в това парче. Бирата ми е ди джей, той пее през цялото време с мен, поддържа ме и рапира добре отзад.
 
.: Пробва ли се с “Нямам шеф” в Евровизия?
 
Не, защото не харесах начина, по който тръгна и смятам, че ще вещае само такива неща. Корупция, корупция, лъжа. Според мен музиката се прави с кеф, тя не е за състезания. А и от такива блудкави конкурси, в които за музикантите няма възвращаемост и не са истински, няма смисъл. Няма да правя някакво парче като поръчка за “Евровизия”, за да се окаже, че всичко е фалш. Няма смисъл да похабявам толкова енергия.
 
.: Зад всеки успял мъж стои и една красива жена. Това важи ли за теб и Диляна?
 
Горе-долу. В клипа на “Нямам шеф” тя правеше стайлинга на жените. Диляна е много добра в женската мода. А иначе аз си избраха как да изглеждам в клипа.
 
.: Къде можем да те гледаме?
 
Всеки четвъртък съм в “Библиотека” с Фичо и Бирата. На 14 февруари съм във Варна. Имам някакви участия, но тези участия по площадите вече едва ли ще ги има. Цялата история с концерти по площадите е фалш, при положение, че хората не дават пари за билети. В цял свят тази индустрия се подържа като се плащат билети, както и Ъпсурт направиха в Зимния дворец. Аз пях на този концерт, беше велико изживяване, залата беше пълна, имаше около 6000 човека и всеки беше платил по 10 лв.
 
Ето това е бизнесът, който ще започне да се изгражда. Тепърва ще творим хубави неща и ще ги показваме. Ще се развиваме, за да дойдат по-добри времена, когато всичко ще е както трябва.
 
.: Имаш ли български музикант и изпълнител, който ти е идол?
 
Кирил Маричков ми е идол.
 
.: Кое беше най-хубавото нещо, което ти се случи през 2005?
 
Най-хубавото е, че отключих енергията. Нещата ми се наредиха и животът ми е по-готин отпреди. Сега ми е много по-добре от тогава. Чувствам се свободен без шеф.
Сподели.