Интервю с Деян и Сашо от D_2

Pinterest LinkedIn +

D_2 става една от водещите поп-рок групи в България oще със създаването си в началото на 1999 г. Популярността на името и песните им бързо нараства и те стават любимци на публиката в цялата страна. В момента тече тяхното национално турне и скоро предстои старта на втората част от него.

Групата претърпя основна промяна през 2005 г. с оттеглянето на вокалиста Дичо и замяната му няколко месеца по-късно с 22-годишния тогава Деян Каменов. Същата година започват да работят с известния холивудски продуцент Лани Кордола.
След като записаха новия си албум озаглавен „6” в Лос Анджелис тръгнаха и на национално турне.

Първата част от турнето завърши на 10 октомври в Благоевград, а на 30 същия месец започва втората част с концерт във Варна.
За впечатленията от досегашните концерти, за преживяното в Щатите и за още куп неща, разговаряме с Дидо - вокалист и Сашо - басист в D_2.

.: Как премина първата част от турнето ви?

Деян: Премина сред як звук, бурни аплодисменти, малко алкохол, много хотели и много рок енд рол.

Сашо: Беше супер яко на първите десет концерта. Те бяха в по-малките градове. Публиката доста надминаха очакванията ни. Залите бяха препълнени, даже на места имаше хора, които не можеха да влязат, за да ни видят. Хората много се изкефиха на новия ни албум, който всъщност представяме на това турне.


.: Измори ли ви първия тур или напротив? Как ви подейства?

Деян: По-скоро ни подготви за втората част от турнето. Малко сме изморени естествено. На мен ми е за първи път и малко ме изтощи, но за сметка на това си изкарахме велико.

Сашо: Турнето винаги е изморително нещо, но колкото е изморително, толкова е и вдъхновяващо. Много сме щастливи и превъзбудени от това, че можем да си промотираме новия албум „6”. От много време чакаме момента, в който да има нов албум и да го свирим пред хората на живо. Това се случва в момента и сме изпълнени с радост.

.: По време на концерта в Троян сте имали неприятна случка. Какво се случи там?

Сашо: Задигнаха ни 500 диска на новия албум.
 
Деян: Които всъщност бях предназначени за промоцията на Coca Cola. Всеки, който си купеше две бутилки Cola, щеше да получи безплатно диск.
 
Сашо: Надяваме се поне хората, които ги взеха да се изкефят на албума и да ги подаряват на приятелите си, а не да ги продават.


.: По различен нов начин ли ви приема публиката сега, когато сте с Деян?

Сашо: Определено. Адски много в последните две години се промениха нещата в нашата група. Смятам, че ни приемат страшно топло и самият Дидо страшно много го харесват и той ги харесва. Има един много интересен контакт между нас и хората, които са долу, и се обменят едни страхотни енергии. Много добре се чувстваме с него на сцената.

Деян: Не е просто харесване, а някаква химия. Хората винаги усещат, когато човек дава позитивна енергия, връщат такава и става добър контакт. Когато се опитваш да се харесваш, е друго.

Сашо: И между нас като група нещата станах много истински и много спонтанни. Наистина това е абсолютна химия и групата я усеща.

.: Как стана възможно това турне?

Сашо: Благодарение на Coca Cola имахме възможност да отидем в Щатите, да запишем албума и да направим турнето.


Деян и Сашо от D_2 Снимка: Avtora.com

.: Подразни ли ви балотажа, заради който се наложи да смените деня на концерта във Велико Търново?

Деян: Освен че новата дата на концерта във Велико Търново е 9 ноември, имаме и друга промяна. Концертите във Варна, Бургас и Стара Загора ще бъдат от 18:00 часа – малко по-рано от обявеното.

Сашо: Ние бяхме готови за това нещо, а и все пак изборите за президент са важно нещо.

Деян: Няма какво да ни дразни подобно нещо. Има само проблеми, които трябва да се решат. Случва се нещата да се объркват. Сменяхме на два три пъти зали, часове.

.: Вие самите гласувахте ли за президент? Достойни ли бяха кандидат президентите за този пост?

Сашо: Аз непрекъснато следя политическите новини. Не смятам, че имаше достоен кандидат тази година и поне не стигна до балотаж. Досега не съм пропускал да гласувам на избори до момента.
 
Деян: Аз смятам, че всеки човек в България е задължен да гласува. За кой – това си е негово решение. Българите имаме една черта на характера, която трябва да се изкорени. Не правиш нищо, пък после недоволстваш срещу системата.

.: Подготвили сте грандиозен завършек на турнето в София с две подгряващи групи. Разкажете повече подробности.

Сашо: Едната подгряваща група се казва Nero Vivo. Испанска група, която забива много як модерен рок. Другата група всъщност подгрява на целия ни тур. Това са шведите Knas & Bacardi, които са супер и изпълняват рап. Това е българо-шведски проект. Knas е българин, Bacardi е швед. Имат много свеж албум и сметнахме, че ще е добре хората да ги чуят, защото са на едно доста по-голямо ниво от повечето рап изпълнители в България. Това е третото ни турне и това не е нещо ново, винаги сме работили с рап музиканти и са ни подгрявали рап изпълнители. За мен Knas & Bacardi са на световно ниво и хората много им се кефят.

.: Защо хората трябва да видят концерта ви?

Деян: За да видят шоуто на живо, да чуят албума и стари неща с нов аранжимент. Да чуят Лени Кордола, който ще ни бъде гост-китарист в някои от парчетата. Да се подготвят за много здраво медийно и светлинно шоу. Очакват ги и изненади.

Сашо: Да дойдат да слушат яка музика. Да видят какво представляваме всъщност в момента и какво ни е виждането за музиката.

.: Почувствахте ли се като звезди в Града на ангелите или по-скоро ви стресна големият град?

Деян: Не ни стресна, нито се почувствахме като звезди. Просто бяхме хора, които се записват музиката си и са отишли на точното място, за да го направят.

Сашо: Ние там имаме много приятели, освен Лени, които също са в музикалния бизнес и те много ни помогнаха. Благодарение на тях нямаше никакъв стрес. По-скоро бяхме вдъхновени от хората, с които имахме възможност да работим, и от тези, с които се срещахме.

.: Усещахте ли присъствието на големите звезди, записвали преди вас?

Сашо: В две от студията, в които записвахме барабани, имаше страшно много платинени плочи на банди като Guns'n'Roses, No Doubt. Когато видиш златните плочи в студиото, докато записваш, не може да не усещаш присъствието им. Инженерите, с които работихме, ни накараха да се разпишем до тези музиканти, което беше голяма чест за нас.

Деян: Има четири песни на английски в албума и две от тях са потресаващи за мен. Това казаха и всички инженери, с които записвахме. Те бяха потресени, че такава музика може да се прави в някаква държавица там. Даже повечето хора не знаеха къде е България. За мен най-важното беше, че студията бях супер яки. Аз успях да се добера до нещо, което завинаги ще се запечата в живота ми. Бях в любимия бар на Джим Морисън. Последните три дни отседнахме в хотела на Морисън и успяхме да се вмъкнем в стаята му за малко. Това го има във филма за записите в САЩ, който се излъчва по ММ и Нова телевизия.

.: Хареса ли ви нощния живот в Америка?

Деян: Тук е по-хубаво. Там нощния живот спира точно в два часа. Идват куки, палят се лампите и всичко приключва. Престават да продават алкохол в заведенията и по магазините. Не можеш да пушиш и пиеш едновременно. В заведенията, в които се пие, не се пуши, а навън не може да носиш алкохол.

Сашо: Затова Митака беше на средата на вратата и с едната ръка пушеше навън, а другата пиеше вътре. Тука е много по-готино откъм нощен живот, макар че не можеш да видиш толкова знаменитости. В Ел Ей се спъваш в знаменитости. Ходихме на много готини лайфове.

.: Защо щяха да ви арестуват за малко в Ел Ей? Каква е историята?

Деян: Българи! Навсякъде българинът си е българин. Купонясвахме малко повече. Викахме по-силно, смяхме се, пяхме си хубаво. Там нещата обаче не стават с тропане по врата, със замерване с бутилки или с подобни методи – хората се обаждат в полицията. Полицията идва, отправя предупреждение и ако продължиш по-същия начин да се забавляваш, идват и те закопчават. Бяхме достатъчно разумни да спрем навреме. Бяха ни последните дни и празнувахме.

.: Какъв е новият ви албум? Каква е емоцията в него?

Деян: Емоцията е голяма. Разнообразна. Всяко парче си има собствен живот. Не е в определен стил. Това е стилът на D_2. Албумът е вдъхновен от много музика и съответно не се съобразяваме с никакви рамки. Правим нещата такива, каквито са за нас.
 
Сашо: Албумът е един много голям взрив за нас, защото го правихме доста дълго време. Има страшно силен заряд за самите нас и това сто процента е най-добрият ни албум.

.: Деян вля ли свежи сили в групата със своята младост?

Сашо: Да, определено. Много свежест внася в групата не само защото е по-млад, а защото е свеж човек.

Деян: Въпреки че съм на различна възраст от останалите, имам сходни идентични музикални вкусове. Общо взето сме слушали по-твърда музика всички и музика, която да речем, не е за масова употреба.


Деян и Сашо от D_2 Снимка: Avtora.com

.: Какви цели сте си поставили? Докъде искате да стигнете след записи на албум в Америка и голямо турне в България?

Сашо: Основната ни цел е да продължаваме да се развиваме като група и хора най-общо. По-важно от това нещо не виждам. Имаме планове по принцип. Лени Кордола е пускал албума ни на мениджъра на Korn. Предстои ни да запишем целия диск на английски и вероятно догодина ще отидем пак в Лос Анджелис и освен нови песни и всичко останало ще свирим на живо пред въпросните мениджъри.

.: Какво предстои на D_2, след като турнето приключи?
 
Сашо: Ще снимаме клип към песента „6”. През януари имаме фестивал в Холандия, на който ще представим албума. След което ще започнем да работим по следващия албум.

.: След голямото турне ще се върнете ли в клубовете?

Сашо: По принцип нещата са много различни и аз бих казал, че да свириш в клуб не е нещо по-маловажно. Макар че съм чувал доста музиканти, че да свириш в клуб е нещо като мръсна дума в България. Обяснимо е, защото групите, които са свирили по клубове, се свързват с кавъри, а не с авторска музика. Усещането и контакта с хората е много по-различно. Ако има хубав клуб, в който да свирим нашата музика, защо не. Ние сме свирили в клубове достатъчно дълго време и се чувстваме по-добре на големи концерти в момента.

.: По-добър ли ще е животът за музикантите в България след 1 януари 2007 г.?

Сашо: За музикантите, които заслужават да бъде по-добър, ще бъде. И изобщо за хората генерално ще бъде по-добър. Според мен е единствената алтернатива за развитие в държава. Няма да се събудим на 1 януари по-богати и по-щастливи. Може би след години, като надявам се да не са много. Аз преди пет години не съм си представял, че ще има афиши на такива групи в България. Все едно съм в Европейска столица. Има концертен живот, преди пет години не беше така, да не говорим преди десет. Това е и една от причините да вярвам, че живота за българския музикант ще стане по-добър.

Деян: Щом Korn дойдоха в София значи ще се оправим.

.: Кои български групи смятате, че са добри?

Сашо: Gravity Co. са яки.

Деян: Gravity Co определено и за мен е добра група. Аз по принцип се кефя на групи, които са по арт и правят някакви по различни неща. Мейнстрима не ме интересува. На P.I.F се кефя на някои от нещата и на Шангри Ла.
 
Сашо: Всъщност аз харесвам групи, които не копират идолите си и всяка песен да е повлияна от някои от тях. Харесвам новаторски групи и банди, които приличат на себе си и имат идентичност. Това е много трудно в България и е малко невиждано, но има талантливи хора и дано да ги чуваме по-често.

.: Това значи ли, че вие никога не сте се влияли от идолите си?

Сашо: Естествено е, че сме имали влияния, но в момента се стремим да бъдем уникални в изразяване на чувствата и мислите ни като шест човека. Емоцията, която я има всеки от нас, е неповторима и смятаме, че всеки трябва да бъде себе си в музиката.

Интервюто взе Десислава Бакърджиева
® Avtora.com

Сподели.