Интервю с Darrin Huss (Psyche)

Pinterest LinkedIn +

25 години след основаването си, канадско-германският дарк синтпоп проект Psyche ще изнесе концерт в София. Неизменният идеолог на музиката на Psyche Darrin Huss отговори на въпроси във връзка с актуалното турне на групата.

*Dark Friends: Psyche е проект, който продължава повече от 25 години. Каква е тайната, за да останете толкова дълго на върха на независимите музикални класации ?

Darrin Huss: Ами, то не е точно проект. Psyche е моят живот откакто станах на 17 до днес. Винаги е бил с мен. Не сме винаги на върха на някаква класация, но имаме последователи и реализирахме някои големи постижения в електронната музика, което аз винаги съм искал да направя. Мисля че оцеляхме толкова години, защото бяхме "самите себе си" и направихме много песни, които и днес звучат свежо и интересно.

.: Защо решихте да отпразнувате 25-годишнината на групата с концерти под мотото "Chaos and Disorder" ?

Darrin Huss: Наскоро (бел. ред. началото на 2008-ма) направихме кавър на "Disorder" на Joy Division, вместо да издадем собствена песен. Тя ми се стори най-актуално отнесена към днешните теми. Също така, след като не сме издавали нов албум от 2005-та, искаше ми се да имаме име на турнето, което да представя цялата "хаотична" музикална колекция на Psyche на живо.

.: През годините Psyche е вървял по много различни музикални пътеки. Harsh industrial, new wave, postpunk, dark wave, synthpop, dancefloor minimal…. Как би описал настоящото настроение на групата?

Darrin Huss: Аз обичам електронната музика и синтезаторите по принцип. Когато стартирахме, нямаше някакъв ясен стил, освен да откриваш всички странни звуци, които синтезаторът може да произведе - едва по-късно се появиха всичките тези етикети на тази музика като industrial, new wave, synthpop. Psyche винаги е съдържал цялата тази гама в себе си. Ние бяхме "Dark wave" още преди да съществува този стил! За много хора ние сме основно synthpop, но аз никога не съм чувствал така нещата. Има толкова много различни посоки, в които можеш да поемеш със синтезатора и семплите. Все още вярвам, че това е и поп музика, но от една ъндърграунд гледна точка. Сегашното ми настроение е да продължавам да търся нови и интересни начини за правене на музика. Хора като Prodigy и Bjork са чудесен пример за това, че съществуват още много креативни възможности.

.: Замислен и мрачен или повече поп и клубен звук да очакваме от концерта Ви в София.Може би също и акустичен сет ?

Darrin Huss: Ние започнахме да развиваме и акустичната страна на нашето звучене. Песните, които най-често обичам да изпълнявам, са тези с по-емоционална страна. Винаги ще имаме и елементи, на които да се танцува, но се фокусираме върху представянето на интересните заглавия, които оставят силно усещане в аудиторията..: Получихме няколко запитвания от ваши почитатели, които искат да чуят на живо любимите им песни на Psyche като "Goodbye horses", "Sanctuary" и класики от 80-те, като "Prisoner to Desire", "Misery" и вашата версия на "Sex Dwarf". Ще свирите ли тези парчета и кои са твоите любими песни ?

Darrin Huss: Аз съм щастлив и изненадан, че Psyche от 80-те е добре познат. Разбира се, ние обичаме да изпълняваме класиките. Ще представим и няколко заглавия от "Babylon Deluxe" и "The 11th Hour", за да видите колко е добро качеството и на по-новите ни албуми. "Goodbye horses" ще остане в програмата ни завинаги. "Sex Dwarf" също е много весела песен, а и Soft Cell са ми били винаги любимци още от времето, когато започнах да се занимавам с музика. Така че – да , ще чуете всички тези песни.

.: Последният Ви албум "11-th hour" беше № 1 в немската алтернативна класация (DAC). И критиците и феновете го определят като "истински шедьовър". Кога да очакваме нов албум и в каква насока си го представяте?

Darrin Huss: Най-накрая мога да потвърдя, че ще издадем нещо ново през 2009-та. Бяхме планирали "11-th hour" да бъде последният ни албум изобщо. Мисля, че достигнахме края на едно дълго пътешествие с него. Но сега гледам в перспектива към едно ново начало за Psyche. Концепцията не е 100%-во сигурна още, но ще има повече акустични елементи и като цяло звученето няма да е толкова мрачно, както в "11-th hour".

.: Следващата година ще участвате на няколко големи фестивала, като "Wave-Gothik Treffen" (WGT) в Лайпциг и "Castle Party" в Полша. Предпочиташ ли големите аудитории или по-малките, клубни изяви ?

Darrin Huss: Обичам и двете. Големите фестивали ми дават възможност да изнасям едно по-театрално шоу, но "малките" клубни изяви могат да бъдат много специални и с интимна атмосфера. Усещането е напълно различно и ние се представяме по различен начин, според мястото.

.: Какво е мнението ти за настоящата gothic, dark wave и electro сцена? Например, вие сте свирили много пъти заедно с Diary of Dreams, които бяха наскоро в София и с Clan of Xymox, които очакваме през декември.

Darrin Huss: Clan of Xymox са музикална легенда от 80-те, ние започнахме да свирим по едно и също време с тях. Те са много приятни като хора и изключително стилни и креативни. Diary of Dreams не са точно мой тип. Твърде са ми мелодраматични. И с тях ни беше забавно да сме на турне, но аз съм запален повече по електронната вълна от 80-те, отколкото по новата немска сцена. Свирили сме с толкова много добри групи. Аз самият като вокалист съм по-скоро в спектъра на Marc Almond или Annie Lennox, затова повечето нови групи не ме впечатляват особено. Прекалено познато ми звучат.

.: Следващата събота - 29-ти ноември, ще бъде датата на първия ви концерт в България. Какви са очакванията Ви и би ли се обърнал към своите фенове тук?

Darrin Huss: Ние сме силно развълнувани. Мисля, че ще направим историческо шоу и съм радостен, че много хора са ни слушали и че някои от ранните ни песни са познати у вас. Обещавам да направим шоу с всички видове заглавия от широкия диапазон на Psyche и се надяваме да имаме ентусиазирана публика. Ще свирим много от класическите песни, но и сме ви подготвили някои изненади в програмата. Щe се видим с всички вас другия уикенд!


*Интервюто е предоставено от Dark Friends.
Сподели.