Earthrise - интервю

Pinterest LinkedIn +

Вече няколко години в България се разработва онлайн игра с безпрецедентен за географските ни ширини мащаб. Студиото Masthead се е заело с нелеката задача, да реализира цяла планина от свежи и оригинални идеи, с които да покаже, че пилотното им заглавие един ден ще може да се настани удобно по световните класации на онлайн игрите.

Специално за сайта 3dzone.bg, управителя на Masthead Studios – Атанас Атанасов, ще отговаря на всички въпроси свързани с играта Earthrise в поредица от четири интервюта до края на месец декември.


Предвид това, че в България за пръв път се прави проект с подобен мащаб, срещнахте ли някакви затруднения в процеса на разработката?

Атанас Атанасов: О, да! На първо място, това безспорно е липсата на кадри с опит, които биха могли да се включат активно в разработката. Лошото е, че в родината ни, гейм индустрията на ниво производство е много слабо развита и намирането на квалифицирани кадри се оказа голямо предизвикателство. Освен това, голяма част от кадърните избягаха в чужбина. Често ни се е случвало, дори хора, които минават интервюто и показват, че имат желание да се включат активно в проекта, да трябва да минават процес на обучение.

Другото, което е, на запад България не беше позната като държава, която може да прави подобни игри. Страхувахме се от това, че след като сме страна без история в гейм индустрията, то продукта ни ще бъде заклеймен като „ниско качество”. А на нас, много ни се иска да акцентираме върху това, че играта ни е българска. За голяма радост, след като презентирахме първите кадри от Earthrise, получихме много добри отзиви от Западна Европа, САЩ и дори Азия.

Така че, поне по този параграф, вече сме спокойни – играта ни се взема насериозно!

Снимка: 3dzone.bg

Каква игра е Earthrise?

АА: Earthrise (преди позната като Earth Rises Again или ERA) е научно фантастична онлайн игра – MMORPG (massively multiplayer online role-playing game). Още в началото на проекта се стремихме да направим оригинална игра във всеки аспект, сами да си напишем енджина и общо взето нашето заглавие да не се възприема от потребителите като клонинг на вече утвърден онлайн хит. За нас, онлайн игрите са бъдещето на РС, като възнамеряваме и за напред да останем фокусирани в този сектор на гейм индустрията.

Нещо повече за сюжета на играта?

АА: Събитията в Earthrise се развиват в далечно постапокалиптично бъдеще – време, в което човечеството е развило клонирането, нанотехнологиите и квантовата физика. След края на Третата световна война, човечеството е на прага на абсолютното унищожение. По света са останали едва няколко хиляди души, които са част от проект наречен Контином. Стартирал малко преди началото на апокалипсиса, идеята зад Контином е, че посредством клониране, човек може да запази съзнанието си с всичките си спомени. Така се стига до момента, в който хората подменят физическата си обвивка, но съзнанието им достига до безсмъртие. Запазеното човечество, участниците в Континома са оцелели, защото проекта се е провеждал в бункери, дълбоко под земята. Излизайки на повърхността, старостилните хора се сблъскват с една много различна планета Земя - сурови климатични условия и всевъзможни мутации на малкото останали органични твари. С времето, успяват да се приспособят към враждебната среда и започват да изграждат новата люлка на човешката цивилизация - града Сал Витас. Постепенно обаче, човешката природа надделява и в новообразувания социален строй, започват да се оформят и защитават различни интереси. Корпорацията Континома, бързо осъзнава каква сила има, тъй като притежава технологията за безсмъртието на човека и де факто, решението кой да живее и кой да умре се взима от нея. Появява се опозиция, която след безуспешен опит за преврат бива почти унищожена, а малкото останали последователи избягват от Сал Витас и основават секретна база в затънтените планини на острова. С този акт на разединение се оформят и двете враждуващи фракции в играта – Континома (правителствената корпорация) и Ноар (бунтовниците).


Как ще се развива сюжета? Можем ли да очакваме някаква система, подобна на фейз-шифтинг механиката в World of Warcraft: Wrath of the Lich King (където игралния свят търпи перманентни промени при завършването на определен куест от страна на играча; ключовото е, че перманентните промени са видими единствено за тези завършили съответния куест)?

АА: Да, определено имаме своя система, с която да се похвалим. В това отношение, Earthrise до голяма степен може да се разглежда като sandbox игра. В определен етап, играчите ще могат да превземат и контролират цели територии, да строят бази и сами да определят как ще се развиват събитията в Ентера. Ние от своя страна, ще наблюдаваме развоя на случващото се – разпределението на териториите, напредъка на гилдиите и ще продължим да развиваме света в посоката, по която са тръгнали играчите. Това естествено не означава, че сюжетна линия няма да има или ще бъде прекалено кратка. Разполагаме с трима изключително талантливи сценаристи, с огромно въображение, които неуморно се трудят в създаването на интересни и заплетени истории. Така че, ако играча реши да се запознае подробно със света на Ентера и случващото се в него, то ще има адски много материал в това отношение. Факт е, че ще има предварително дефинирана сюжетна нишка, но ще се постараем да предоставим развоя, кулминацията на събитията в ръцете на потребителите.

В тази връзка, между колко и какви фракции ще можем да избираме да се присъединим?

АА: В началото, всеки играч започва като неутрален. С течение на времето ще може да избира между това да е от страната на правителството или от страната на опозицията. Това са двете главни фракции. Но, тъй като не искахме да поставяме в плътни рамки уклона на потребителя, решихме да разчупим стереотипа  и да му дадем възможността да може да остане неутрален, или дори да се превърне в убиец-престъпник.

Да се превърне в убиец-престъпник?


АА: Точно така. Персонажа на играча, ще получава подобно звание, ако убие друг играч от фракцията, към която принадлежи (с едно изключение). Това означава, че освен срещу играчите на противниковата фракция, ще можете да се изправяте и срещу приятелските такива – по всяко време и на всяко място (естествено с изключение на зоните за нови играчи, града на континома Сал Витас и базата на опозицията Ноар). Тогава обаче, персонажа получава криминален статут и ще бъде преследван от закона. Ако приближи пазителите дори на приятелските градове, той ще бъде атакуван. А ако играч от приятелската фракция ви убие, няма да получава наказание или да се превръща в престъпник (това е гореспоменатото изключение).

В началото на проекта имаше много интересни идеи – всеки играч да има свое собствено кътче, което развива; възможност да ходи на работа и да изкарва пари; да проектира и поставя рекламни билбордове; да създава куестове за други играчи и прочее. Колко от тези идеи стигнаха до сегашния етап на играта и има ли нещо ново в тази насока?

АА: Миналата година направихме генерална промяна в концепцията на играта. Вече имахме две години разработка зад себе си, но се наложи да преразгледаме идеите си, да преценим, кое можем да развием и кое трябва да отпадне; кое ще е по-интересно и полезно за играча и дали всъщност, от наша страна ще имаме ресурсите да го изградим. В началото имахме планини от идеи, но уви, с времето установихме, че голяма част от тях, чисто физически и времево няма как да реализираме.

Пълният текст на интервюто можете да прочетете на сайта 3dzone.bg

Сподели.