Интервю с Bryan Adams

Pinterest LinkedIn +

В края на месец ноември световноизвестният изпълнител Браян Адамс (Bryan Adams) идва за концерт в България. Дни преди голямото музикално събитие един от най-популярните канадци отговори на въпроси на Avtora.com.

Браян Адамс пише музика, текстове, прави саундтраци към филми, снима професионално, работи усилено за благотворителност и успоредно с това осъществява големи световни турнета.

Стартът на актуалната обиколка на Стария континент бе даден на 1 юни 2006 г. с концерт в Англия. Турнето е посветено на най-новата компилация на музиканта, озаглавена "Anthology". В нея са подбрани най-големите хитове на лиричния рокаджия, които ще бъдат чути и от българските му фенове.

С концерта на 29 ноември в Зимния дворец в София Aдамс ще приключи турнето си именно в България.


Ива Тодорова: Как се чувствате за пръв път в България, страна от Източна Европа?

Браян Адамс: Въодушевен. Интересно е как музиката ме води на различни места в последните няколко години. И за да бъда честен, никога не съм си представял, че ще посетя някои от тези места. С всички тези пътувания установих, че хората са хора навсякъде. Това ми напомня за стих от една моя песен: "around the world or around  the block, everywhere i go the kids wanna rock" (бел.ред. "около света или около блока, където и да ида, децата искат да танцуват рок").

.: Кои музиканти ще Ви придружават на концерта в България?

БА: Тези, които са винаги с мен – Кийт Скот (Keith Scott) и Мики Къри (Mickey Curry), както и двама нови музиканти – Гари Брайът (Gary Briet) и Норм Фишър (Norm Fisher).


.: Новият Ви албум "Anthology" e прекрасна селекция от най-добрите Ви песни. Как избрахте кои парчета да влязат в него?

БА: Изборът беше относително лесен. Избираш всички песни, които хората харесват, всички, които са били хитове, гарнираш с няколко неща, които мислиш, че са изпуснати и ВОАЛА!


.: Тази година вече написахте две песни за филмите  "Bobby" и "The Departed" ("От другата страна"). Имате ли планове да продължавате с писането на песни за филми?

БА:
 Надявам се. Надпреварата е голяма. Опитвам се да навляза в тази сфера... ще видим.

.: Влагате големи усилия в благотворителност. Как се чувствате като едно от имената в Топ 14 на най-известните международни хуманитаристи?

БА: Бях много учуден. Мисля, че трябва да се мисли в перспектива. Направил съм няколко големи неща, които са донесли нещо хубаво на хората, и ще продължавам да го правя. Сега основавам и моя собствена фондация.

.: Във връзка с това – каква е следващата Ви стъпка в тази насока? Имате ли някакви планове?

БА: Братовчед ми и аз събираме пари за една болница в Лондон.

.: "Oбичали ли сте някога наистина жена" (бел.ред. "Have You Ever Realy Love a Woman" е заглавието на известната песен на Браян Адамс), която да е достойна да ù посветите песен? Какво може да Ви провокира да напишете песен за жена?

БА:
Ами, тази песен е писана за филм за Дон Жуан, най-великия любовник на света, така че трябваше да се измислят точно такива думи, които да излъчват това послание. Работих по няколко филма през 90-те заедно с композиторите на филмова музика Майкъл Кеймън (Мichael Kamen) и Мът Ланг (Mutt Lange). Заедно имахме четири песни, които станаха номер едно.

.: Какво е за Вас фотографията – работа или хоби?

БА: Това е творческо развлечение. Идеята да продължа да правя от нищо нещо е това, което ме стимулира. Никога не съм имал хоби – или правя нещо изцяло, или изобщо не го започвам.

.: Снимате ли обикновени хора в обикновени ситуации? Каква е разликата между снимките на обикновен човек и фотосесиите на звезди?

БА: Както казах, хората са хора. Някои от най-добрите снимки на хора са, когато сниманите не са обсебени от себе си, може да ги видиш в кафенето или как се разхождат по улицата и т.н. Това, което се случва, когато вдигнеш фотоапарата срещу някого, е доста плашещо. Магията е да накараш хората да се чувстват комфортно.

.: Каква е разликата между това да пишете песен за себе си и случаите, когато пишете за някой друг?

БА: Никаква! Пиша всичко за собствено удоволствие.


.: Вие сте голям фен на ФК "Челси" и най-вероятно следите мачовете им. Какво мислите за първата среща Левски (София) – Челси и какво очаквате от втория мач между тях в Лондон?

БА: Какво мога да кажа? Надявам се да стане добър мач и да победи по-добрият!

За Аvtora.com Иваничка Тодорова
® Avtora.com

Сподели.