Интернет и медиите - виртуалното зове

Pinterest LinkedIn +

Глобалната мрежа се развива с темпове и простира в мащаби, които с всеки изминал ден, час и минута я налагат като все по-съществен и основен фактор в концепцията на развитие на всякакъв тип бизнес и най-вече този на ентъртейнмънт компаниите.

Несъобразяването с този факт вече извади мнозина от играта.
 
Американската телевизионна компания CBS, обаче, е в процес на проучване на възможностите и водене на преговори с Google Inc. за използване системата на най-голямата търсачка в глобалната мрежа за поискване и намиране на видео файлове.
 
Собственост на корпорацията Viacom, CBS е в процес на диференциране от развиващите се с по-бързи темпове MTV мрежа и филмова студия Paramount на същата, търсейки алтернативни пазари за дистрибуция за своите най-успешни шоута, сред които е и криминалният сериал "От местопрестъплението".
 
Преговорите между CBS и Google стартират в момент, когато ентъртейнмънт компаниите са насочили вниманието си изключително към новите технологии, в това число Интернет и пазара на видеоигрите, за които се счита, че ще привлекат потребителите за сметка на традиционните медии.
 
"Те се нуждаят от нашия контент, а ние от техните технологии", обяснява директорът на управителния съвет на CBS във връзка с преговорите не само с Google, но и с други интернет компании като Yahoo.
 
Google, от своя страна, е само една от големите интернет компании, имащи интерес към предлагането на видео програминг в глобалната мрежа. Yahoo също проучва вариантите, при които да лицензира повече видео контент в своя сервиз.
 
Някъде между CBS и Google като структура е TiVo Inc. - компанията за записващи дигитално видео технологии, чиито първоначални планове включваха възможността нейните клиенти да изпращат записани видео материали директно до новия дигитален плеър на Apple Computer Inc. - iPod. Тази стъпка обаче е свързана а с поредния казус за нарушаването на авторски права.
 
"Има някои въпроси, свързани с интелектуалната собственост, които усложняват ситуацията", обяснява директорът на CBS.
 
В същото време той подчертава факта, че вследствие на закъснялата реакция на музикалната индустрия спрямо темпото на развитие на новите технологии и произлизащите от това финансови загуби за първата, днес американските телевизионни компании активно експериментират в онлайн среда. "Добре е да се пренасочат колкото се може по-бързо към тези технологии", потвърждава мнението му и водещ анализатор на Forrester Research.
 
След обявяването на преговорите между CBS и Google цените на акциите и на двете корпорации са се вдигнали съотвено на нюйоркската борса и в електронната стокова борса Nasdaq. Акции клас "B" на първата се търгуват по $33.67, докато след ръста си с 1.47% тези на Google са вече с цена $415.39.
Сподели.