Интересите на политиката и журналистиката се пресичат в новия роман "Квартал Петте кьошета"

Pinterest LinkedIn +

Най-новият роман на Марио Варгас Льоса "Квартал Петте кьошета" излезе от печат. Книгата осветлява мрачната територия, на която се пресичат интересите на политиката и журналистиката.

"Идеята за този роман се зароди с образа на две приятелки, които неочаквано и за самите себе си една нощ се отдават на бурно еротично преживяване". С тези думи Марио Варгас Льоса описва как е започнал последната си засега творба, чието заглавие носи името на един от емблематичните квартали на стара Лима.

Верен на стила си, авторът изгражда и втора сюжетна линия около събитията от последните месеци на диктатурата на Алберто Фухимори. В този втори план преобладава една болезнена за писателя тема – злокобната роля на жълтата преса, която в търсене на скандални сензации превръща достойната журналистическа професия в неморален и долнопробен инструмент, използван безскрупулно от властимащите за сплашване и изнудване на противниците им.

Нобеловият лауреат за литература Марио Варгас Льоса е сред величията на съвременната латиноамериканска проза. Литературната кариера на испанско-перуанския писател преминава през главозамайващи смени на идеологии и политически режими, на фалшиви герои и обречени битки, през различни стилове и техники на писане, които винаги, в препускащия ход на времето, се опитват да уловят трудната съдба на Латинска Америка и нейната мъчителна, но вечна жажда за свобода. Варгас Льоса съчетава криминални мистерии с исторически факти, политическа алегория с непоколебима социална критика − всичко това, облъхнато от брилянтно чувство за хумор. Творби като "Кой уби Паломино Молеро?", "Литума в Андите", "Герой по неволя" и "Зелената къща" свидетелстват за ангажираността на писателя с темата за същността на перуанското общество и неговите дехуманизирани механизми за подчинение и контрол.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.