Inside Llewyn Davis - братята Коен и магията на музиката

Pinterest LinkedIn +

Inside Llewyn Davis (Истинският Люин Дейвис) е новата лента на Джоуел Коен (Joel Coen) и Итън Коен (Ethan Coen). Филмът, който е част от програмата на Киномания 2013, спечели наградата на журито на тазгодишния фестивал в Кан.

Ню Йорк през 60-те години и тъжно-смешната история на един музикант. Така най-кратко би могъл да бъде описан Inside Llewyn Davis (Истинският Люин Дейвис), само че подобно описание не може да предаде нито мрачното очарование на филма, нито брилянтните актьорски изпълнения, нито гениалността на братята Коен.

Едва ли има нужда да убеждаваме онези от вас, които познават и харесват филмите на двамата режисьори, в качествата на Inside Llewyn Davis. Дори да не сте фенове на братския тандем обаче, не бива да подминавате филма, защото той определено е доста различен от предходните им творби.

Фактът, че Inside Llewyn Davis спечели симпатиите и наградата на журито на фестивала в Кан, съвсем не е изненадващ. Повечето филми на братята Коен успяват да получат признание от критиката и публиката. Още от превърналия се в класика Fargo (Фарго), отличен с "Оскар" за сценарий през 1997 г., през брилянтния The Big Lebowski (Големият Лебовски) и римейка на The Ladykillers (Убийците на старата дама) до спечелилия четири награди "Оскар" No Country for Old Men (Няма място за старите кучета) и номинирания за десет от отличията на Академията True Grit (Непреклонните) - те винаги създават качествено и различно кино.

Inside Llewyn Davis е поредното доказателство, че не се притесняват да работят в различни жанрове и че дори когато нарушаваш общоприетите правила в киното, ако го правиш добре, резултатът е повече от интересен. Inside Llewyn Davis не разказва истинска история, но до голяма степен е вдъхновен от реални личности и време, в което фолк музиката не е била особено популярна. Времето преди Боб Дилън (Bob Dylan).

Люин Дейвис е персонаж, създаден от братя Коен, но напомня за няколко истински музиканти. Уелското име е препратка към Дилън, макар че действието във филма се развива преди времето, в което той отива в Ню Йорк. Дейвис обаче напомня много повече за друг музикант от 60-те години - Дейв Ван Ронк.

Коен, които, както обикновено, са и сценаристи на филма, използват неговите мемоари The Mayor of MacDougal Street като основа при изграждането на атмосферата във филма и пресъздаването на епохата. Люин Дейвис не е Ван Ронк, макар че изпълнява няколко от неговите парчета, има сходна биография и споделя любовта му към автентичната фолклорна музика.

Ролята на Люин е поверена на Оскар Айзък (Oscar Isaac), когото вероятно свързвате с филми като Robin Hood на Ридли Скот (Ridley Scott) и Drive на Никълъс Уиндинг Рефн (Nicolas Winding Refn) и сте свикнали да виждате в много различно амплоа. Той обаче се справя блестящо с ролята на отдадения на музиката Люин, който изразява емоциите си най-добре именно чрез нея.

Ню Йорк, 1961 година. Люин е неособено успешен музикант, а причината за това до голяма степен е самият той. Склонноста му да взима грешни решения пречи не само на кариерата му, но и на личния му живот.

Принуден да се приютява при приятели, защото няма собствено жилище и, което е по-лошо, няма палто, а е зима, Люин се скита от Ню Йорк до Чикаго и обратно, успява да загуби една котка и изпада в цяла поредицата от странни и неудобни ситуации.

Inside Llewyn Davis все пак неизбежно напомня по някакъв начин за другите филми на братя Коен. С фолк музиката - за O Brother, Where Art Thou?, с мрачната си визия и съчетанието на хумор и драма - на No Country for Old Men и True Grit. Въпреки че не залага на класическа композиция на сюжета, напротив, тя е по-скоро съчетание между фрагментарна и фугатна, Inside Llewyn Davis не е от филмите, които оставят усещане за незавършеност.

Освен Оскар Айзък към актьорския състав на филма и към саундтрака му се присъединяват и Джъстин Тимбърлейк (Justin Timberlake) и Кери Мълиган (Carey Mulligan). Тимбърлейк (In Time, Runner Runner) напоследък е по-известен с актьорската си кариера, но повечето от вас вероятно си спомнят, че всъщност е музикант, така че изпълнението му не е изненада за никого.

Айзък и Мълиган (Drive, The Great Gatsby) обаче също изпълняват наистина песните, включени във филма. Към актьорския състав на Inside Llewyn Davis се присъединява и Джон Гудман (John Goodman), добре познат на киноманите с ролите си в The Big Lebowski (Големият Лебовски), The Artist (Артистът) и Argo (Арго).

Сподели.