Ибряма - хоро и ръченица на първия фестивал "Джаз плюс"

Pinterest LinkedIn +

Пет парчета с продължителност три часа, а имаш чувството, че си слушал няколко минути. С такова усещане се тръгва от концерт на Ибряма. Така стана и с шоуто, което закри първата част на новия фестивал "Джаз плюс".

Концертът на Иво Папазов на 14 май в Зала 1 на НДК беше първият в рамките на джазсъбитието, започнал навреме.

Началото беше поставено от самия Папазов и Васил Пармаков на пианото.

Зрителите в залата аплодираха всяко от изпълненията на големия български кларинетист, който наскоро получи музикална награда на публиката от Би Би Си. По този повод Ибряма обяви: Истинските ми фенове дойдоха да гласуват тук, в залата, а не по интернет. Цената на билетите от 20 лева може би спря мнозина от тях да видят и чуят на живо своя любимец.

Акцент в шоуто и основен "участник" в него беше акордеонистът Петър Ралчев - дългогодишен съратник на Ибряма сцената. Стоян Янкулов, "един шоп от Елин Пелин" по думите на Папазов, който се яви на сцената без предварително обявената Елица Тодорова (поради заболяването й), беше другата звезда на вечерта. За Янкулов Ибряма обяви: "Не стига, че е измислил тъпана, но и вади звук и от каишките му".

Следва пиеса за акордеон и тъпан в изпълнение на Петър Ралчев и Стоян Янкулов, после свириха само Стоян Янкулов и Иво Папазов и така до появяването на малкоизвестната "Атешхан тайфа" и тяхната вокалистка Венера. Предишната вечер "тайфата" участва в прослушването, организирано от "Джаз плюс" пред представители на чужди фестивали. И в двете вечери Венера и компания представиха дълга етно-джаз фюжън композиция, която беше посрещната с овации от публиката.

Гости на Иво Папазов бяха и "Ева квартет" - едни хубави, по думите му момичета, които "като мен представят България по света". Певиците започнаха акапелно със "Заспало е челебийче", а на следващото им парче "Ой, шопе, шопе..." се включи Иво Папазов и целият оркестър "Тракия".

На бис Ибряма обяви, че ще изпълни "едно много хубаво парче, което навсякъде по чужбина кара публиката да се се кълчи". Тричасовият концерт завърши с хоро и ръченица с участието на половината от публиката в залата.

Първият "Джаз плюс" ще продължи и на 29 май, когато в София ще се представи интересната и непозната у нас формация Paris Combo. При нея суинга се "разбира" много добре с шансона, пише критиката. Създадената преди 10 години банда има интернационален състав. Певицата Бел Дю Бери и барабанистът Франсоа Франсоа са французи, тромпетистът Дейвид Люис е австралиец, басистът Мано Разанажато е от Мадагаскар, а китаристът Поци е някъде от Средиземноморието... Всички те заедно представляват оригинална смесица от кабаре и суинг, в която често се чуват латино ритми, испанска китара, азиатски или близкоизточни мотиви.

Автор: Дарик радио

Снимки: Avtora.com
Сподели.