Ibrahim Ferrer - шеметно разнообразен в новия си албум

Pinterest LinkedIn +

"Кубинският Нат Кинг Коул", както го нарича откривателят му за света Рай Куудър, неотдавна издаде втори албум. За разлика от предходния едноименен албум, в който Ибрахим Ферер пее преимуществено любимите си boleros, "Buenos Hermanos" e шеметно разнообразен.

Това отчасти се дължи на множеството гост-музиканти, като великия пианист Чучо Валдес, тромпетиста Джон Хасел, акордеониста Флако Хименес, пианиста Мануел Галбан, басиста Орландо "Качаито" Лопес и вокалната група "Blind Boys of Alabama".

В основния състав, акомпаниращ на певеца, са Мануел "Гуахиро" Мирабел-тромпет, Роберто Фонсека-пиано, Амадито Валдес-ударни и Мигел Диас-конги от кубинските звезди, както и Рай и Джоаким Куудър. Певческият талант на Ферер не познава граници и стилови ограничения, но въпреки това всичко, до което се докосва, се превръща в прекрасна кубинска песен. "Perfume de Gardenias" е най-лиричната и трогателно красива песен с участието на "Blind Boys of Alabama" на мястото на традиционния кубински хор, а солата на саксофониста Джил Бернал и на пиаиста Мануел Галбан му придават джазова окраска.

В "Mil Congojas" бендът е придружен от струнен оркестър, а в "Boliviana" Чучо Валдес е неотразим. Не липсва и традиционната патриотична песен - "La Musica Cubana", в която се изреждат имената на петдесетина велики кубински музиканта от Бени Море и Роберто Фас до Нико Сакито и Антонио Мачин.

Който добре познава "Buena Vista Social Club" и първия аблбум на Ибраим, знае точно какво може да очаква и от този албум - "Buenos Hermanos" също е зареден с най-огнения лиризъм на света и човек не може да остане безучастен, докато го слуша. Още повече, ако е имал наистина оскъдното за нашата страна щастие да чуе и види такива велики музиканти на живо.

Текст: Маргарита Борисова
World Circuit/Дюкян Меломан
уърлд/Куба
***(*)

Oфициален сайт на Дюкян Меломан:
http://www.meloman-bg.com
Сподели.