Ibrahim Ferrer даде пресконференция часове преди концерта в НДК

Pinterest LinkedIn +

Водещият вокалист на Буена Виста Соушъл Клъб - Ибрахим Ферер, отговори на въпроси на журналисти няколко часа преди концерта си тази вечер в Зала 1 на НДК.

На пресконференцията в столичния хотел “Кемпински-Зографски”, носителят на Грами започна с думите: “Не се страхувайте да ме питате, аз не съм президент, не съм министър, аз съм най-обикновен човек.”

“Не съм религиозен, но не съм и атеист.” - отговори певецът на въпрос дали силната вяра, с която е известен му е помогнала. - “Вярвам в св. Лазар. Имам статуя в къщи, нося я и тук, беше на майка ми. Не съм някакъв фанатик, иначе щях да живея в църква.”

“На концерт се чувствам по добре в чужбина, защото тогава трябва да дам повече от себе си, за да могат да ме разберат хората. Иначе, независимо в коя страна съм, важното е как усещам хората.” – отговори световноизвестния музикант на въпрос как се чувства когато представя изкуството си извън неговата родина - Куба.

“Тъй като сам композирам музика знам, че си заслужава да се уважава всяка една музика. Слушам много музика, но не мога да определя коя от коя държава е, коя е турска и коя е българска, например” - отговори Ферер на дежурния въпрос “слушал ли е българска музика досега”.

“Ако моя внук беше тук, щеше да може да отговори дали сме слушали, аз не мога да си спомня точно. Веднъж дори ми пуснаха музика, която самият аз съм писал, преди много години и не можах да се сетя кой е автора. Мислих си, че ми звучи познато, че сигурно е на някой, който познавам, но не можах да се сетя, че е моя, вярвайте ми!” – демонстрира чувството си за хумор специалният гост.

“Даваме всичко от нас в музиката, която правим” - отговори 76-годишният музикант на въпросa защо музиката им е толкова популярна в цял свят, вече толкова време.

“Ние даваме най-доброто от себе си на хората, които ни слушат. Не искам да кажа, че тази музика е хубава, защото е наша, но виждал съм на концерти как хората я приемат – те се радват и плачат, децата се смеят. Преди не можех да поканя вкъщи всички, които искат да ме чуят, сега вече мога да го направя – каня ви всички на концерта довечера. Искам да благодаря на трима души – Хуан де Маркос Гонзалез, Рей Кудър и Ник Голд – това са хората, заради които целия свят сега ни познава, нас и кубинската музика. Без тях нямаше да го има и концерта тази вечер.” – изказа благодарността си т.нар. кубински Нат Кинг Кол.

”Не съм се променил след като станах известен – сега съм Ибрахим, вчера бях Ибрахим и преди 10 години пак си бях Ибрахим. – беше отговорът на въпроса дали се е променил, след като е станал известен.

“Обикновено при такива промени се променя начина на живот, но човек си остава същият. Имал съм и трудни моменти в кариерата си, много тежки вечери. Правил съм много лоши неща – много съм пил и пушил, сега вече не, вече ми е забранено. Преди танцувахме много, сега и това ми е забранено, но довечера ще ударя един крак!” - обеща Ибрахим Ферер, който, оказа се, дори е роден в клуб за танци.

Майсторът на болерото и на специфичния кубински стил "сон" (уникална комбинация от испански китари, африкански ритми и автентични перкусии от Аруба) започва кариерата си в началото на 40-те, когато прави група със свой братовчед. Соло дебютът му е през 1999 г. с "Buena Vista Social Club Presents Ibrahim Ferrer". С този албум, музикантът печели Грами за дебют на първите годишни Латино Грами Награди. През 2003г. издава албума "Buenos Hermanos".

Гостуването на Ibrahim Ferrer в България е част от организираният от SME - Sofia Music Jam 2004, а началото на концерта е 20:00ч., в Зала 1 на НДК.

Снимки: www.avtora.com

Сподели.