Joe Cocker издаде албум с кавъри

Pinterest LinkedIn +

Джо Кокър се докосва до славата преди 36 години с един от най-впечатляващите и странни кавъри на “Биитълс” (но със сигурност много успешен) на песента “With A Little Help From My Friends”.


Едва сега, четири десетилетия по-късно, Джо Кокър решава да издаде албум, който се състои само от далечни примери от музиката, която е повлияла и оформила неговата оригинална и високо ценена артистичност. Озаглавен “Heart & Soul”, той представлява ново важно събитие в живота на един от най-уважаваните съвременни изпълнители.

Съдържанието демонстрира широтата на музикалния вкус на Кокър. Не е изненада, че в основата си е соул и ар енд би – той се е заел с обичаните класики на Арета Франклин (“Chain Of Fools”), Бен.Кинг (“I Who Have Nothing”), Чък Джаксън (“I Keep Forgetting”), Нина Симон (“I Put A Spell On You”), Марвин Гей (“What’s Going On”) и Роуз Ройс (“Love Don’t Live Here Any More”), като прибавя към всички тях нещо ново и уникално от себе си. В същото време неговата оценка като един от най-добрите изпълнители-автори на песни и съвременни рок икони е също представена, благодарение на интерпретациите му на неговите любими парчета на Джеймс Тейлър (“Don’t Let Me Be Lonely”) и Джон Ленън (“Jealous Guy”), на “Уингс” (“Maybe I’m Amazed” на Пол МакКартни), Робърт Палмър (“Every Kinda People”), “Ю Ту” (“One”) и “Ар И Ем” (“Everybody Hurts”). Всяка песен е нова класика от Джо Кокър.

“Когато си на моята възраст (Джо скоро навърши 60 години) вокалният ти стил до голяма степен е установен и не можеш да направиш нищо, за да го промениш”, коментира своя първоначален подход към тази свещена музикална територия. И разбира се, за всяко едно от тези парчета се е получило съгласието от оригиналния изпълнител (много от тях вече са били обект на множество версии).

“Казано по този начин, никога не съм се заемал с чуждо парче, докато не съм бил уверен, че мога да прибавя нещо ново към него от себе си – като нямам предвид арогантен начин на изпълнение. По-точно, понякога знаеш, че можеш да му придадеш различен облик, който е достоен и допълва оригинала. Имам предвид, защо иначе бих си помислил да се докосна до “What’s Going On”, което вече е било изпълнено толкова съвършено и така красиво от Марвин? Не става въпрос за подобряване на нещо. А за опит да прибавиш собствен привкус”.

Въпреки таланта си, Кокър е със самокритичен характер и признава, че от време на време е бил самонадеян в избора на материал, който е искал да интерпретира. За щастие, подкрепата на проекта и неговия индивидуален избор, идва от източник откъм Ирландско Море. “Хванах някакво шоу по телевизията, в което участваше Боно и изпълняваше “That’s Life”, усмихва се той. “Преди това, на моменти съм се изкушавал да работя върху някое от парчетата на “Ю Ту”. Но да го видя и чуя да изпълнява парче, което толкова се асоциира с великия Франк, ме накара да си помисля: “Е, добре, ако той е подготвен да направи толкова мил опит със Синатра, то може би за мен е добре също да се пробвам с подобни неща”.

Междувременно, две от парчетата, на които спира избора си Джо, са един вид трибют към вече превърналите се в класика песни. “Като тиинейджър имах няколко албума на Нина Симон и винаги съм се впечатлявал от невероятния начин, по който изпълнява всяка една песен. Нейната загуба за музиката е огромна”. Що се отнася до Робърт Палмър …

“Бяхме просто две момчета от Йоркшир с различен произход, които се срещнахме на далечно място”, споделя Джо за далечното време, когато Палмър му помага за бек вокалите в албума “Sheffield Steel”. “Беше шокираща и огромна лична загуба ненадейната му смърт, и то на такава възраст. Той беше изключително талантлив човек”. Но същината на “Heart & Soul” се състои в личната привързаност и благодарност към всички онези множество артисти, които са спомогнали за оформяне на вкусовете и посоката на един от най-уважаваните и известни рок изпълнители във Великобритания, ако не и в световната рок история.

Винаги скромният Кокър отхвърля тази хипербола с гримаса и свиване на рамене, предпочитайки да обобщи проекта в няколко простички думи: “През годините, на хората изглежда им харесваха моите интерпретации на чужди хитове. Сега аз им посветих повече време и, честно казано, смятам че се получи доста добър албум”.


Инфо: Virginia Records
Сподели.