Януари, петък 13: Българската нощ на живите мъртви (режисьори)

Pinterest LinkedIn +

Точно в полунощ на 12 срещу 13 януари ще бъде даден старта на първия кино конкурс за черен филм - филм ноар, ужаси, черна комедия - науменуван J13. В него може да участва всеки любител на жанра, снабден с камера, била тя олдскуул VHS или цифров апарат.

Идеята и патента за проявата, която ще се проведе еднвременно в София, Сан Франциско и Париж, са на две независими български организации за създаване на експериментални филми и подпомагане на чужди проекти - UFOtv и Kontrabanda; американската и френската версия на J13 се организират на местно ниво от техни съмишленици.

Софийският старт на събитието, което има състезателен характер, ще бъде даден в клуб "Апартамента" на ул. "Самуил" 74. Всички екипи ще разполагат точно с 13 часа, за да заснемат, монтират и предадат филмите си в Mini DV или DVD формат точно в 13:00 ч. на 13-ти, петък, в Дом на Киното, където те ще бъдат прожектирани от 14:00 ч. същия ден. Дължината им не е регламентирана, но е препоръчително да е до 5 мин., а наградите ще са 2 - за Най-добър филм и Най-добре озвучен филм, уточниха за Avtora.com от лагера на UFOtv & Kontrabanda. Именно там ще пристигнат всички имейли за записване и информация, изпратени на адрес [email protected].

Вече е решена и насрочена организацията на второ издание на J13, научи още Avtora.com. То ще се проведе в едиствения друг петък 13-ти за 2006 - през м. октомври, като според плановете в него ще се включат и други държави участнички. Предстои да бъде пуснат официален сайт на проявата.

Сподели.