Яна Акимова: "В България освен кючек има и красиви танци!"

Pinterest LinkedIn +

Шампионка на България по латино танци, победителка в първия сезон на Dancing Stars и гадже на Орлин Павлов - Яна Акимова в интервю пред Avtora.com

Любомила Бучинска: Как се промени животът ти, след като с Орлин Павлов победихте в първия сезон на Dancing Stars?

Яна Акимова: Най-главната промяна е, че с Орлин имаме връзка и вече живеем заедно. Може би някои хора си промениха отношението към мен, но аз самата мога да кажа, че не съм се променила по никакъв начин.

Като цяло, хората започват да коментират разни неща, да вадят "калта под ноктите", да слагат различни определения, повечето от които са с негативен характер. Малко са тези, които признават постиженията на другите.

.: Танцът или стремежът към победата ви събра с Орлин?


Яна Акимова: Стремежът към победата със сигурност не е бил, защото ние до последния момент смятахме, че ще отпаднем и дори на финала не вярвахме, че ще спечелим.

По време на предаването всичко беше много напрегнато, даже в началото Орлин малко ме дразнеше, защото беше леко несериозен, а аз - строга. След това обаче, всичко се успокои, опознахме се повече, сближихме се и нещата станаха.


.: Орлин е привлекателен мъж и има много почитателки, какъв е той в живота, във връзката си с една жена?

Яна Акимова: Орлин е невероятно галантен мъж. Уважава всичко, което правя. Ние с него много си приличаме и разбираме, а аз смятам, че това е най-важното за една връзка. Двамата не се ревнуваме или поне не го показваме - мисля, че това чувство пречи на отношенията между хората.



.: Сигурна съм, че вече си получила доста предложения да се снимаш гола.

Яна Акимова: Да, предложиха ми, но със сигурност няма да се снимам. Изобщо не обичам такива неща. Има много момичета, които искат да си показват формите по различни списания и за мен това са момичета, които нямат сериозни занимания.

Смятам, че една дама трябва да бъде по-загадъчна и това е много по-еротично и възбуждащо. Жената може да бъде секси дори с дънки, а не задължително - гола и разкрачена от корицата на някое списание.

.: Изкуство или спорт са танците?


Яна Акимова:
Точно по този въпрос имахме много спорове с Орлин миналата година по време на Dancing Stars, защото аз казвах "отиваме на тренировка", а той – "отиваме на репетиция".

Мисля, че танците са преди всичко спорт, защото не е логично изкуство да бъде повтаряно хиляди пъти в тренировъчната зала по 6 часа на ден. Изкуство е крайния резултат и затова смятам, че танците са съвкупност и от двете по малко.

.: Ти и твоите колеги сте многократни носители на титли от международни първенства, но успехите ви остават в сянка за повечето хора. Това не ви ли обижда?

Яна Акимова: Аз и моите колеги, ние не се борим за популярност и не искаме да сме вечното присъствие по партитата.

Живяла съм 3-4 години в Италия, където хората ме познават и показват уважение към мен и успехите, които имам в България и чужбина. Докато тук не е така, всеки казва: "Какво е това момиче?! Не ми харесва как танцува, предпочитам онова момиче, което танцува в бара на масата"... Разбира се, говоря за младото поколение, защото възрастните оценяват какво богатство са танците.

Освен това, ние от отделните школи в България не се познаваме помежду си, защото танцьорите наистина нямат никаква популярност. Но всички знаят попфолк певиците, няма значение дали са нови, стари, Пенка, Иванка...



.: Възможно ли е кючекът да бъде победен?

Яна Акимова: Не. Няма шанс, защото кючекът изключително много е навлязъл в съзнанието на българите и смятам, че стандартните и латино танци няма да бъдат оценени подобаващо в близките няколко години. Не може 90% от младите да смятат, че чалгата е по-добра от всичко, включително и от народните танци, защото те са изключително забравени днес.

.: А какъв тип хора все пак проявяват желание да танцуват латино и стандартни танци?


Яна Акимова:
Това са по-скоро възрастни хора, които след дългия работен ден избират вечер да отидат на танци и да разпуснат по този начин. Има всякакви – банкери, адвокати и т.н. Разбира се, и малки дечица, за които това е много добро занимание, защото изгражда в тях навици, уважение към тях самите и техните родители.

Ако си професионалист, танците те учат да печелиш и губиш, учат те на самостоятелност и дисциплина, изграждат в теб характер на зрял човек.

.: Може ли да се изкарват пари от танци в България?

Яна Акимова:
В България е малко по-трудно да се печелят пари от танци. В чужбина, както казах, всичко е много различно – там танците и треньорите се уважават.

В Европа един урок от 40 минути струва 80 евро минимум, а тук в България - 20 лева, като засега няма как тази сума да се увеличи, защото танците не са толкова популярни все още. Важното е, че след предавания като Dancing Stars и VIP Dance хората разбраха, че има и красиви танци, а не само попфолк и кючек!

Автор: Любомила Бучинска

Сподели.