И "Златната палма" от фестивала в Кан тази година отива при?!

Pinterest LinkedIn +

Вечерта на 22 май ще определи новия носител на престижното филмово отличие от фестивала в Кан - "Златната палма" (Palme d'Or 2011). Председател на деветчленното жури е легендата Робърт де Ниро (Robert de Niro), който заедно с колегите си (Джъд Лоу, Ума Търман и др.) ще има тежката задача да отсее кое е най-доброто заглавие в тазгодишното издание на конкурсната програма.

И макар все още до заключителната церемония да има време, то вече се правят прогнози кой е големият фаворит.

Макар като цяло такъв да не се открои през конкурса на Лазурния бряг, то според критиците, с най-голям шанс за наградата са "Дървото на живота" (The Tree of Life) на Терънс Малик (Terrence Malick) с Брад Пит (Brad Pitt) и Шон Пен (Sean Penn), който бе посрещнато твърде противоречиво от медиите, финландският "Хавър" (Le Havre), "Момчето с колелото" (Le Gamin Au Velo) на братя Дарден и "Това трябва да е мястото" (This Must be the Place) на италианския режисьор Паоло Сорентино (Paolo Sorrentino).

Жан-Пол Белмондо и Барбара Гандолфи

С любопитство се очаква и участта на скандалния "Меланхолия" (Melancholia) на Ларс фон Триер (Lars von Trier), който по традиция се представя добре в Кан. Прогнозите обаче не са в негова полза - според специалистите, журито няма да прости на датчанина нацистките му изцепки и това ще се отрази и върху крайната оценка за новия му филм.

Иначе не можем да пропуснем и "Златната палма" за цялостно творчество, връчена на френската кино легенда Жан-Пол Белмондо (Jean-Paul Belmondo). Въпреки напредналата си възраст, 78-годишният актьор пристигна на Ривиерата, демонстрирайки непоколебим дух, след като широко усмихнат, позираше пред фотографите с ... 43-години по-младата си приятелка, бившият модел на Playboy Барбара Гандолфи (Barbara Gandolfi).

Сподели.