Hunger Games отвя American Pie и Titanic 3D с хеттрик в американския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Четвъртият филм от една от най-касовите комедийни кино поредици в историята – American Pie, и ремастерираната в три измерения версия на втория най-касов филм на всички времена – Titanic, очаквано дебютираха в челната тройка на американската боксофис класация, но нито единият, нито другият успяха да се разпишат на първото място.

На него за трета поредна седмица финишира глобалният блокбъстър The Hunger Games, добавяйки нови $33.5 млн. от продадени билети за прожекции в САЩ и Канада.

Така общите му приходи от премиерата му на континента до момента достигнаха $302.8, а в световен мащаб - $460 млн. Една трета от тях постъпи в касата на Lions Gate Entertainment още в първите три дни на лентата, базирана на бестселъра на Сюзън Колинс, по големите екрани в Северна Америка, с което The Hunger Games разби рекорда за най-касов премиерен уикенд на продукция, поставяща началото на нов франчайз.

В същото време American Reunion – четвъртият филм от култовата за поне две поколения зрители поредица American Pie, стана първият, разминал се с върха на американската боксофис класация, въпреки че приходите му в размер на $21.5 покриха очакванията на Universal Pictures и Relativity Media.

С глобален боксофис от близо $41 млн., новите приключения на бившите съученици от гимназията в Мичиган – Финч, Стифлър и компания, остарели с 13 години от появата на първия American Pie, гарантираха пълна възвращаемост на инвестициите (около $50 млн.) на двете компании в рамките на десетина дни.

Titanic 3D, чието издаване по това време на годината не е случайно – на 15 април 2012 г. се навършват точно 100 години от потъването на Титаник, също покри очакванията на продуцентите от 20th Century Fox и Paramount, успявайки да върне почти цялата сума, вложена за ремастерирането на лентата от 1997 г. - $18 млн.

Излизайки не само в САЩ и Канада, но и по останалите континенти, римейкът на превърналия се в класика филм на Джеймс Камерън инкасира общо $61.2 млн. приходи само за три дни.

Когато се появи по екраните преди 15 години, оригиналният филм прекара 15 седмици на върха на северноамериканските класации; глобалният му боксофис до преди появата на 3D версията възлизаше на $1.8 млрд., отстъпвайки единствено на Avatar.

Мащабна 3D продукция заема и предпоследната позиция от челната петица на американския боксофис. Това е издаденият по-миналата седмица Wrath of the Titans, който натрупа $211.4 млн. приходи в световен мащаб, $15 млн. от които са генерирани през изминалия уикенд.

С $11 млн., на пето място е поставена адаптацията на приказката за Снежанка - Mirror Mirror, а втората половина от топ 10 е запълнена от 21 Jump Street, Dr. Seuss' The Lorax, Salmon Fishing in the Yemen, John Carter и Safe House.

Сподели.