Хрониките на Нарния: лъвът, вещицата, дрешникът и бизнесът

Pinterest LinkedIn +

До броени дни в голяма част от цивилизования свят ще започне да се прожектира първият филм от поредицата на "Хрониките на Нарния" (The Chronicles Of Narnia) - седемтомната фентъзи поредица на К. С. Луис.

Въпреки че това е 1092-та й продукция, филмовата компания Walt Disney по-силно от всякога иска тя да се превърне в тотален блокбъстър.

Защото ако "Хрониките на Нарния: Лъвът, вещицата и дрешникът"  се похарчи добре, това би могло да осигури завишаването на продажбите и приходите на Disney за години напред. В допълнение на боксофис постъпленията и тези от продажбите на DVD на конретното заглавие, един евентуален негов успех ще означава зелена светлина за филмирането и на останалите 6 книжки от поредицата; за което WD предвидливо са откупили правата.

"Disney се надява да постигне успеха на поредицата за Хари Потър", коментира Алан Гулд (Alan Gould), специалист-анализатор към Natexis Bleichroeder, визирайки четирите филма по книгите за малкия магьосник. Последният от тях - "Хари Потър и огненият бокал", който излезе преди по-малко от месец, до момента инкасира над $560 милиона приходи от продажба на билети в световен мащаб, а общата печалба за Warner Bros. от всички продукции до момента надхвърля $3.2 милиарда.

Не само Disney обаче ще черпи дивиденти от успеха на "Лъвът, вещицата и дрешникът". Другият основен играч е News Corp. - медийният конгломерат, който притежава конкурентната кино студия Fox и, по-важното, издателството HarperCollins. Въпросното - едно от най-големите в света - притежава публичните права върху всички 7 книги от поредицата на К. С. Луис. Няма съмнение, че интересът към тях ще се повлияе от успеха на филма, коментират анализаторите. 

"Продажбите на книгите за Нарния планомерно се покачват с наближаването на датата, на която ще се появи филмът. Разпространителите, с които работим, се ориентираха съвсем навреме и промотират не само "Лъвът...", но и всички останали книги от серията", се казва в изявлението на Аманда Липник (Amanda Lipnick), маркетингов мениджър на HarperCollins Children's Books. Очакванията са за тази финансова година продажбите на книгите от поредицата да надхвърлят с 5 пъти най-високите, записани до момента в тяхната история.

По данни на HarperCollins, от "Хрониките на Нарния" към днешна дата са продадени над 95 милиона книги в цял свят. Първата от тях - "Лъвът, вещицата и дрешникът", е публикувана в далечната 1950 г.

И въпреки това, според анализатора към Natexis Bleichroeder, за News Corp. продажбите на книгите за Нарния няма да са от чак толкова голямо значение както, например, тези на поредицата за Хари Потър за американското издателство Scholastic Corp, тъй като News Corp. е компания с пъти по-голяма от Scholastic.

Предимството на News Corp. пред Disney също е ясно - на първите почти не се налага да промотират поредицата, докато към творението на Disney очакванията са много големи, а летвата вече са вдигнали заглавия като "Хари Потър" и "Властелинът на пръстените". "Със сигурност маркетинговият апарат на Disney ще вдигне много шум около Нарния", предрича анализатор на Argus Research. А рекламният шум се изчислява с мерната единица $.

Ако филмът действително доведе до висок скок в продажбите за HarperCollins, това няма да е първият път, когато News Corp. извлича полза от хитово заглавие на конкурента киностудия.

HarperCollins притежава издателските права и на произведенията на Дж. Р. Р. Толкин. "Властелинът на пръстените: Задругата на пръстена", първият филм от трилогията, New Line Cinema издаде през 2001 г. За финансовата 2002 г. на News Corp, която приключи през юни т. г., HarperCollins отчете рекордни печалби, което в най-голяма степен се дължи на успеха на трилогията "Властелинът на пръстените".

Бюджетът на "Хрониките на Нарния: Лъвът, вещицата и дрешникът" е $150 000 000. Същата вложена сума последната лента за Хари Потър възвърна на Warner Bros. още след първата седмица от рилийза си.

Първото преброяване за Disney ще е на 12 декември, след първата седмица за "Хрониките" в боксофис класациите на повече от 10 държави, сред които Великобритания и САЩ. В България филмът ще се завърти два дни преди Коледа, разпространяван от Sunny Films.

Сподели.