Христо Коликов от Del Padre: Винаги съм знаел, че ще стана музикант

Pinterest LinkedIn +

Познавате го като Падрето от Del Padre, а уникалният му глас му неведнъж ви е карал да мечтаете за испански страсти, мексиканска любов и кубински ром. Освен приветлив човек и невероятен музикант, Христо Коликов е и адски приятен събеседник, както можете да се уверите сами, четейки следващите редове.

Avtora.com: Откъде идва страстта ти към испанската музика?

Христо: На първо място от Пако Де Лусия и фламенко проектите му. От неговото творчество се зароди и страстта ми към този вид музика. Стилът румба-фламенка доби световна популярност покрай групата Gypsy Kings в началото на 90-те години на миналия век. Музиката им много ми допада. Тяхната енергия на сцената е впечатляваща!

Музиката на Del Padre е вдъхновена точно от тези стилове, присъщи за горещи страни като Испания, Мексико, Куба. Не се причисляваме към латиноамериканските ритми като салса, бачата, меренге, кумбия. През последните 4-5 години започнахме да създаваме свой собствен стил, който е доста по-различен и от фламенко, и от латино звученето. Del Padre е по-скоро fusion банда, която обича да експериментира с различни стилове музика, включително и български фолклор. Залагаме на разнообразието и нещата се получават.

.: Има ли интерес от страна на българската публика към този вид музика?

Христо: Да, интересът е голям. Хората ни приемат много добре, макар че ние не спадаме към графата комерсиални изпълнители. Харесват ни почитатели на всякакъв вид музика, от всякаква възраст. Енергията, която ние им даваме от сцената, а те съответно ни връщат, е огромна. Точно по този начин се храни и зарежда един изпълнител.


.: Кое прави испанската музика толкова въздействаща?

Христо: Животът – такъв, какъвто е. Това ни разказва музиката. Преминава през страданието, любовта, препятствията, които срещаме по пътя си. Всичко това е разказано, изпято с една голяма страст. Всичко е изживяно, преживяно. Всичко е много истинско. Така въздейства испанската музика, емоционално, влиза право в сърцето.

.: А откъде идва името на групата – Del Padre?

Христо: Първоначалното име на бандата беше Rumba Aficionado. То произлиза от музикалния стил rumba flamenca и думата aficionado, което на испански означава ценител, любител, запалянко. Това обаче беше много оприличаващо и ограничаващо като стил. Румба се възприема като стил от спортните танци, а пък aficionado се оказа трудна за запомняне дума от българите.

Членовете на групата често ме наричаха padre, а така или иначе бяхме взели решението да променим името си. Оттам – Del Padre. Помни се и се произнася доста по-лесно :)

.: Кои са известните изпълнители, с които сте делили една сцена?

Христо: Много са, за наше най-голямо удоволствие. Сред тях са големи музиканти като Хуан Гарсия Ереро, Роберто Кинтеро, Тито Париш, братя Владигерови. Не мога да изброя всички, но в крайна сметка това, колко е известен даден изпълнител, не е най-важното. Ценното е, че се докосваш до творчеството на други музиканти, трупаш опит, спомени, емоция и прекрасни изживявания. Аз съм на мнение, че идеите и опитът трябва да се споделят, а не да се затваряме в кутийките си и всеки да работи само и единствено за себе си. Трябва да има цветове в музиката, точно както има цветове в живота. А това става с опит.


.: Помните ли първото си участие пред публика?

Христо: Помня го, да. Беше във втори клас – взеха ме в детския хор на пловдивските момчета. Това беше и мое много голямо желание – да свиря в него. Защото винаги съм знаел, че ще стана музикант. Не е имало друго, което да съм искал да бъда.

.: Кога да очакваме нов албум от Del Padre?

Христо: Подготвяме го, създаването му е дълъг процес, който изисква време. Този път ще отделим повече внимание на новото и интересното в музиката на Del Padre, на експериментите и съчетаването на стилове. Надявам се до края на годината да издадем и новия си албум. И в него ще заложим на авторската музика. В първия си албум имахме записани 9 авторски песни и 4 кавъра, аранжирани от нас.

.: А лятото ще прекарате…

Христо: С море и хубава музика :)


Сподели.