HP показа първия webOS таблет, портва платформата за PC до края на 2011

Pinterest LinkedIn +

Първият интернет таблет с новата операционна система на Palm, WebOS, вече е факт. Наречен TouchPad, таблетът е разработка на подразделението Palm, което през 2010 година стана част от концерна Hewlett-Packard срещу 1.2 млрд. долара.

Той тежи 0.680 кг. и е с дебелина приблизително 14 мм. Притежава двуядрен 1.2 Ghz Snapdragon процесор, 1.3-мегапикселова предна уеб камера, позволяваща видеоконферентна връзка, а дисплеят му е с резолюция 1024x768 пиксела.

На първо време TouchPad ще поддържа комуникация единствено през WiFi, но в бъдеще HP ще пуснат версия на таблета с поддръжка на 3G/4G мрежи. Ще се предлага в два варианта - 16 GB или 32 GB памет, а сред останалите му екстри са жироскоп, акселерометър и компас.

Появата на TouchPad е събитие за индустрията само по себе си, тъй като чрез него Hewlett-Packard представиха своя отговор на интернет таблетите Apple iPad и Samsung Galaxy Tab. Фокусът обаче, се измества върху възможностите на операционната система на Palm и намеренията на HP да интегрират платформата и в другите устройства на компанията, в това число принтери, настолни и преносими компютри.

Производителите уточняват, че WebOS няма да се продава като самостоятелна платформа и да замества Windows. Вместо това, тя ще е инсталирана като надстройка за операционната система на Microsoft със свой интерфейс.

При WebOS програмите се включват във вид на карти с удобно разположение на екрана. Системата оперира с Linux ядро и може да работи с различни услуги на Google, Yahoo и Facebook, както и с Microsoft Exchange.

Сподели.