Hope Springs - няколко истини за любовта и брака през погледа на Мерил Стрийп

Pinterest LinkedIn +

Филмът на Дейвид Франкел (David Frankel) е една от онези ленти, чието очарование до голяма степен се дължи на актьорите. Главните роли са поверени на Мерил Стрийп (Meryl Streep), Томи Лий Джоунс (Tommy Lee Jones) и Стив Карел (Steve Carell), който със сигурност ще ви изненада с изпълнението си.

Hope Springs (Любовна терапия) не е лековата романтична комедия, а един смешно-тъжен и много откровен поглед върху онова, което годините причиняват на любовта.


Режисьор на лентата е носителят на Оскар Дейвид Франкел (David Frankel), когото вероятно свързвате с хитови заглавия като The Devil Wears Prada и Marley & Me. Сценарият е дело на  Ванеса Тейлър (Vanessa Taylor), която е част от сценарния екип на сериала Game of Thrones. Филмът е едно от заглавията, включени в тазгодишната програма на Киномания, но освен в рамките на фестивала ще можете да го гледате и по-късно в киносалоните.


Чудили ли сте някога кога изчезва "магията" в една връзка? Кога всичко се превръща в навик и близостта между хората се изпарява? Именно такива въпроси си задава персонажът на Мерил Стрийп (Meryl Streep) Кей. Отличената с три награди Оскар актриса за втори път работи с Франкел след The Devil Wears Prada, но този път влиза в съвсем различно амплоа.

Кей е нерешителна, притеснена и безкрайно объркана. След 31-годишен брак, в който нищо вече не е каквото е било, тя се престрашава да потърси решение на проблемите. Съпругът й Арнолд не само предпочита да пренебрегва факта, че бракът им се е превърнал в съвместно съжителство по навик, но приема идеята на Кей за семейна терапия повече от скептично.


Ролята на Арнолд е поверена на друг Оскаров лауреат - Томи Лий Джоунс (Tommy Lee Jones). Актьорът, когото със сигурност сте гледали във филми като The Fugitive, поне в една от трите части на Men in Black и No Country for Old Men, за пореден път впечатлява с изпълнението си. Арнолд е от онзи тип мъже, които разрешават проблемите като не говорят за тях и се преструват, че те не съществуват или поне така изглежда в началото. Затова и категорично отхвърля идеята на Кей за семейна терапия.


Всъщност докато Кей се опитва да открие начин да промени потъналия си в рутина дългогодишен брак, в който всеки ден започва и завършва по един и същи начин, тя попада на книгата на известен брачен терапевт (Карел) и решава, че неговият интензивен едноседмичен курс по семейна терапия може би е именно онова, от което се нуждаят тя и Арнолд. Макар и трудно, Кей успява да убеди съпруга си и двамата заминават за малък град някъде в Мейн, където практикува прочутият терапевт.


Ролята на доктор Фелд е поверена комика Стив Карел (Steve Carell), когото вероятно свързвате както със заглавия като Bruce Almighty, The 40 Year Old Virgin и Date Night, така и с отличения с Оскар Little Miss Sunshine. Изненадващото в случая е, че тя е много различна от всичко, в което сме го гледали досега, но определено му отива.

Доктор Фелд не твърди, че знае тайната на щастливия брак, дори напротив - признава, че хората ходят при него по две причини: за да се убедят, че има смисъл да направят усилие да спасят брака си или за да са сигурни, че е време да го прекратят. Това, което той прави, е да задава правилните въпроси.


Търсейки отговорите, Кей и Арнолд ще се опитат да си върнат както физическата близост, която отдавна са загубили, така и умението да споделят, да се смеят и да бъдат щастливи заедно. Вървейки отново един към друг, двамата ще осъзнаят и част от собствените си недостатъци.

Сподели.