Hodejegerne - когато целта оправдава средствата

Pinterest LinkedIn +

Hodejegerne (Ловци на глави) е екранизация по едноименния роман на норвежкия писател Йо Несбо (Jo Nesbø). Режисьор на лентата е Мортен Тилдум (Morten Tyldum). Главните роли са поверени на Николай Костер-Валдау (Nikolaj Coster-Waldau) и Аксел Хени (Aksel Hennie), а резултатът е един наистина възхитителен трилър.

Hodejegerne, по-известен с английското си заглавие Headhunters, е от онези мрачни трилъри, в които се промъква нотка черен хумор и които притежават всички задължителни за жанра елементи, но успяват да избягат от характерните за него клишета.

Достатъчно е да сте гледали екранизациите по трилогията "Милениум" или дори само Män som hatar kvinnor (The Girl with the Dragon Tattoo) на Нилс Арден Оплев (Niels Arden Oplev), за да няма нужда ви убеждаваме, че скандинавското кино по нищо не отстъпва на американските продукции и дори понякога ги превъзхожда. Съвсем същото важи и за скандинавската литература.

Headhunters е поредното доказателството и на двете твърдения. Лентата е екранизация по едноименния роман на Йо Несбо (Jo Nesbø). Несбо е един от най-успешните норвежки писатели, автор на криминални романи, превеждан на над 40 езика по цял свят и носител на множество литературни награди. Освен това е вокал на норвежката рок група Di Derre. Текстовете на песните също са негови.

С екранизацията по бестселъра на Несбо се заема режисьорът Мортен Тилдум (Morten Tyldum). Headhunters не е първото интересно заглавие във филмографията на Тилдум. Той успява да привлече внимание още с първия си пълнометражен филм.

Лентата му Buddy печели наградата на публиката на филмовия фестивал в Карлови Вари през 2003 година и е включена в конкурсната програма на София Филм Фест през 2004 година.

Следващият филм на датския режисьор е криминалната драма Varg Veum - Falne engler (Fallen Angels) от 2008 година. Headhunters, чиято световна премиера беше през 2011 година, получи номинация за награда BAFTA за най-добър чуждоезичен филм.

Успехът на филма всъщност съвсем не е изненадващ. Дължи се на силния актьорски състав, литературната основа, на която стъпва, умело превърната в сценарий и добрия режисьор. В центъра на сюжета е Роджър Браун (Аксел Хени), преуспяващ headhunter (в корпоративния смисъл, не наемен убиец), който поддържа изключително висок стандарт на живот. Твърде висок дори за успешен професионалист като него.

Причината да се стреми към този стандарт е фактът, че смята, че без него би загубил любовта на съпругата си. Затова краде скъпи картини заедно със служител в охранителна фирма. Следва няколко прости правила и въпреки риска се справя повече от добре. Докато не среща Клас Греве (Николай Костер-Валдау).

Роджър се опитва да привлече Греве за работа на ръководна позиция в голяма компания. Освен това обаче разбира, че той е притежател на изключително ценна картина.

Първоначално Греве не проявява интерес към работата, но поне картината изглежда като идеалното решение на финансовите затруднения на Роджър. Това обаче е само привидно.

Аксел Хени (Aksel Hennie), на когото е поверена главната роля, не за първи път работи с Тилдум. Освен дебютния филм на Тилдум Buddy филмографията на Хени включва множество заглавия, сред които са En ganske snill mann (A Somewhat Gentle Man), Max Manus: Man of War и британския екшън Age of Heroes. Изпълнението му в ролята на Роджър е повече от впечатляващо. Не само защото персонажът е интересен.  

Николай Костер-Валдау (Nikolaj Coster-Waldau), когото повечето от вас вероятно свързват с ролята на Джайм Ланистър в хитовия сериал Game of Thrones и с наскоро излезлия хорър Mama, в който си партнира с Джесика Частейн (Jessica Chastain), е в ролята на Клас Греве.

Headhunters е от трилърите, които успяват да спечелят симпатиите дори на зрителите, които предпочитат други жанрове. Ако все още се колебаете дали да го гледате - заслужава си, защото точно когато си мислите, че знаете какво ще стане, ще успее да ви изненада.

Сподели.