Хип-хоп звезда критикува Буш в живо предаване, NBC налага цензура

Pinterest LinkedIn +

Рапърът Кани Уест (Kanye West) е отправил остра критика към политиката на президента на САЩ Джордж Буш по отношение преодоляването на бедствието, причинено от урагана Катрина. Това се е случило вчера (2 септември) по време на благотворителен концерт, предаван наживо по NBC.

Шоуто, както Avtora.com писа, имаше за цел да събере средства за най-пострадалите от урагана и наводненията, причинени от него в щатите по крайбрежието на Гълф Коуст (американското крайбрежие на Мексиканския залив). В него, освен Кани Уест, са взели участие музикантите Хари Коник младши (Harry Connick Jr.), Уинтън Марсалис (Wynton Marsalis) и Тим Макгро (Tim McGraw), актьорите Леонардо Дикаприо (Leonardo DiCaprio), Ричард Гиър (Richard Gere), Глен Клоуз (Glenn Close) и други.

Кани Уест се появил на малкия екран редом с комедианта Майк Майерс (Mike Myers, "Остин Пауър") за около минута и половина. Първи е заговорил Майерс, описвайки опустошенията, които ураганът Катрина е причинил на южните щати. За негова изненада, обаче, Уест се отклонил от своя сценарий и вместо това заявил: "Мразя начина, по който медиите ни представят. Когато гледате чернокожо семейство, казва ви се, че то краде. Ако семейството е бяло, то си търси храна." Чернокожият изпълнител добавил още, че "Джордж Буш не се интересува от чернокожите" и че дълг на Съединените американски щати е да "помага на нуждаещите се, на чернокожите и на бедните толкова мудно, колкото е възможно". Той е признал, че "Червеният кръст прави всичко, което е по силите му", но е добавил, че властите нарочно се бавят в оказването на помощ на Гълф Коуст.

Изявлениeтo на Уест е било излъчено в ефир по западното крайбрежие, но е било отрязано от монтажа във версията, излъчена по източното крайбрежие, информира BBC. От NBC - телевизията, която притежава правата за благотворителния концерт, са казали, че "ще бъде много жалко, ако усилията на артистите и благородството на милиони американци бъдат помрачени от мнението на един единствен човек."

В 60-минутното предаване са взели участие още актрисите Хилъри Суонк (Hilary Swank) и Линдзи Лохан (Lindsay Lohan), и американският губернатор Джордж Патаки, който е връчил на Червения кръст чек за $2.5 милиона с обещанието да продължи да му съдейства и занапред.

Сподели.