HBO Go: Телевизията (вече) не е това, което е

Pinterest LinkedIn +

Гледате ли все още телевизия? И защо го правите? Не, не ни разбирайте погрешно - нямаме нищо против телевизията като медия, точно обратното - напоследък тя предлага изключително качествени, оригинални и увлекателни дози развлечение - до степен, в която дори понякога засрамва кино индустрията.

Въпросът ни по-скоро е свързан с начина, по който гледате телевизия. Доброто старо висене пред синия екран в хола или всекидневната, чакайки любимия си филм или сериал в точно уречен час, стоически изтърпявайки досадните прекъсвания за реклами с дистанционно в ръка, създаващо ви илюзия за контрол, но знаейки подсъзнателно, че всъщност телевизорът е вашият господар, а вие сте негов верен подчинен и роб?

Време е да се събудите и да осъзнаете, че живеете в 21-ви век! И телевизията вече не е затворена само в кутия в хола - тя е навсякъде. А ключът към нейното (а и вашето собствено) освобождение е в услуги като HBO Go.

Описана накратко, тя представлява възможност за поточно предаване (streaming) на цифрово съдържание към широк спектър устройства посредством широколентова интернет връзка. Скучно, нали?

Не толкова тривиалната дефиниция на HBO Go е възможност да вземете телевизията навсякъде с вас. Да се насладите на любимите си филми, сериали, забавни шоу програми навсякъде и по всяко време: на екрана на вашия настолен или мобилен компютър, таблет, смартфон - всъщност за момента услугата позволява едновременна активация на до четири различни устройства за всеки потребителски акаунт.

За да използвате HBO Go, нямате нужда от много неща: достатъчно е да сте абонат на някой от операторите, които предлагат тази услуга, да получите своя регистрационен номер от него и да се регистрирате на сайта http://www.HBOGO.bg.

Разбира се, ще имате нужда и от относително бърз достъп до интернет, но не чак толкова бърз, колкото може би си представяте: услугата работи прекрасно и при скорости от порядъка на 500 kb/sec, но препоръчителната скорост е 2Mb/sec, което идеално се вписва в средното ниво на скоростите, предлагани от повечето доставчици в България.

Ако не сте наясно с каква точно скорост разполагате и дали тя ще е достатъчна, за да използвате услугата от сайта http://www.HBOGO.bg, можете бързо да проверите това с няколко клика на мишката. Освен това услугата гъвкаво се приспособява към скоростта на вашата интернет връзка - разбира се, за сметка на качеството на картината - колкото по-висока е скоростта, толкова по-високо е и качеството на изображението, което виждате на екрана.

Още по-добрата новина е, че за да гледате HBO Go, не е нужен и особено мощен компютър: системните изисквания за услугата са повече от скромни - двуядрен процесор и поне 512МВ памет. Що се отнася до мобилните устройства, при тях единствената "тънкост" е, че преди да активирате услугата, първо трябва да свалите и инсталирате малко HBO Go приложение, което лесно ще намерите в Google Play, Apple Store или Windows Store.

Поддържат се всички съвременни версии на iOS и Android, както и новия Windows Phone 8. Поддръжката на съвременните "умни" телевизори е осъществена по подобен начин - за да се възползвате от нея, ще трябва да свалите и инсталирате съответното приложение от сайта на производителя на съответния модел.

Дотук си говорихме най-вече за това как да получите достъп до услугата, но по-важният въпрос е: какво по-точно предлага HBO Go по отношение на развлекателно съдържание? А краткият отговор тук е: много, впечатляващо много!

Селекцията включва над 1500 часа филми, сериали, документални и други програми, в това число "класически" НВО продукции като феноменалната дарк фентъзи сага Game of Thrones, например.

Съдържанието се обновява ежеседмично и включва специалeн подбор от каналите HBO, HBO Comedy и Cinemax, плюс каталог от заглавия, които ще бъдат достъпни ексклузивно само в HBO Go.

Това са най-вече всички НВО сериали "съвременна класика" от "Сексът и градът", "Наркомрежа" и "Семейство Сопрано", през неизлъчвани никога в България заглавия като "Джон от Синсинати" и In Treatment, до "реколта 2013" на "Нюзрум", "Вице", "Момичета", дори продукцията на НВО Европа "Горящият храст" за историята на Ян Палах в Чехия. В момента в Gо има над 50 различни сериала и мини-сериала.

Интерфейсът на услугата е много удобен, семпъл, разбираем и лесен за използване - в момента, в който отворите страницата на HBO Go или стартирате мобилната апликация върху екрана на смартфона или таблета си, ще се ориентирате за секунди.

Наличното съдържание е прегледно подредено по тип на продукциите (филми, сериали, специални предложения) и по жанр (фентъзи, драма, комедия, екшън и други). Наличен е дори и азбучен списък на достъпните заглавия, в случай че търсите конкретен филм или сериал.

И след като си поговорихме за това какво може HBO Go, няколко думи и за това какво не можете да правите.

На първо място за момента не можете да гледате на живо програмите на едноименния HBO канал. За сметка на това има заглавия, най-често нови епизоди на супер хитови сериали като "Истинска кръв" и "Престъпна империя", чиято HBO Gо премиера е месец и повече преди тази по линейния НВО канал.

Впрочем пилотните епизоди на някои от тях са достъпни за гледане без абонамент и регистрация. Например от 25 ноември епизодът "Роден на четвърти юли" от чисто новия комедиен сериал "Отделение за специални грижи" е общодостъпен на www.HBOGO.bg.

Второ, не можете да гледате филмите, сериалите и другите програми в HBO Go в HD формат (с висока резолюция). Това е ограничение, свързано с все още относително лимитираните скорости за достъп до интернет, предлагани по нашите географски ширини - видео поток дори с HD Ready (720р) резолюция би изисквал два-три пъти по-висока интернет скорост, да не говорим за съдържание във Full HD.

На финала - не можете да записвате поточно предаваното съдържание върху локалната памет на вашето компютърно устройство по... разбираеми причини.

За сметка на това фактът, че говорим за стрийминг (поточна) услуга, означава също така, че не се нуждаете от свободно пространство върху вашия твърд диск или флаш памет, за да можете да гледате избраното от вас съдържание.

Това обаче вече непосредствено предстои – още от декември ще има Download функция, която ще позволява сваляне на таблет или телефон на до 5 епизода/ заглавия (в най-ограничения случай, тъй като това е въпрос на авторски права и зависи от съответното студио).

Сподели.