Хауърд Картър - 138 години от рождението на откривателя на гробницата на Тутанкамон в Google

Pinterest LinkedIn +

На 9 май Google отбелязва 138 години от рождението на Хауърд Картър (Howard Carter). Британецът е изключително известен египтолог, нашумял много с откриването на гробницата на Тутанкамон (Тutankhamun) в Долината на царете близо до Луксор, Египет.

Хауърд Картър е роден през 1874 година в Лондон. Едва 17-годишен е изпратен в Египет с помощта на местния фонд за изследвания, където помага на Пърси Нюбъри при разкопките на гробниците на Бени Хасан. Още тогава се отличава с изобретателността си, а благодарение на таланта си като син на художник, успява да прерисува фреските, украсяващи стените им.

Богатата история на Египет го пленява и той решава да се посвети на изследването й. Работи с някои от най-добрите археолози от този период като Флиндърс Петри, а по-късно и с Едуард Невил.


През 1899 е назначен за главен инспектор на Египетската Антична Служба, като става първият заемащ тази длъжност. Контролира разкопките в Луксор, а след това е прехвърлен в Долен Египет. През 1905 година е отстранен от длъжност, след като участва в сбиване между египетски пазачи на забележителностите и френски туристи.

След няколко трудни години късметът му се усмихва през 1907 г., когато е нает от Лорд Карнарвон – богат меценат, който решава да го финансира. Така Картър става надзорник на всички разкопки на лорда и насочва археологическите си проучвания към Долината на царете. Дори избухването на Първата световна война не успява да прекърши ентусиазма и увереността, с която е зареден.

Търпението на богатия му благодетел обаче започва да се изчерпва и през 1922 година той съобщава на Картър, че ще го подпомага само още един сезон. Точно тогава късметът на упорития археолог отново му идва на помощ – през ноември същата година той открива стълбите, водещи до гробницата на детето-фараон – Тутанкамон. Лордът пристига веднага и правейки първата пролука във вратата двамата стават свидетели на впечатляваща гледка – злато, слонова кост и удивителни съкровища.


Най-добре запазената гробница в Долината на царете обаче крие още една безценна тайна – саркофага, в който е положен младият владетел. Датата, която остава в египетската историята и бележи биографията на Хауърд Картър е 16 февруари 1923 година.

Това е денят, в който ученият отваря погребалната камара и открива мумията на 19-годишния Тутанкамон. Фаронът е положен в четири позлатени ковчега, поставени един в друг, а на стените е изписано проклятие, дебнещо осмелилия се да наруши спокойствието му. Лицето му е покрито със златна погребална маска, която днес се е превърнала в символ на древноегипетските съкровища.


Постигнал най-големия връх в своята археологическа кариера и получил световна известност и признание, Хауърд Картър решава да се оттегли от разкопките и да се посвети на колекционерството. Умира от рак в родната Великобритания на 2 май 1939 година.


Сподели.