Hatfields & McCoys

Pinterest LinkedIn +

Мини сериалът на History channel Hatfields & McCoys е едно от най-обсъжданите телевизионни заглавия през последните няколко месеца, не само защото спечели множество престижни награди и номинации, но и защото главните роли са поверени на Кевин Костнър (Kevin Costner) и Бил Пакстън (Bill Paxton).

Hatfields & McCoys вероятно не е първата история за семейна вражда, вдъхновила екранизация, но е толкова мащабна, че се е превърнала в нарицателно в американската култура. През XIX век конфликтът между двете фамилии придобива грандиозни размери, продължава десетилетия и е на път да доведе до война между Западна Вирджиния и Кентъки.

Документалната драма е първият сценарен сериал, излъчван от History. Освен с мащабността си трите части на мини сериала впечатляват и с актьорския си състав начело с носителя на "Оскар" Кевин Костнър (Kevin Costner) и Бил Пакстън (Bill Paxton).

Историята зад историята

Легендарната вражда между фамилиите Хатфилд и Маккой е превърнала имената им в синоним на омраза между две семейства. Особено в Америка, защото повечето от вас вероятно се сещат първо за Шекспировите Монтеки и Капулети, но тяхната история е несравнимо по-малко изпълнена с кръвопролития и беззаконие. В случая с Хатфилд и Маккой конфликтът засяга няколко поколения и взима сериозен брой жертви.

И все пак: кои са Хатфилд и Маккой и каква е била причината за враждата между фамилиите? През годините, в които войната между семействата  е в разгара си, всяко от тях е "управлявано" от познат на всички патриарх.

Уилиам Андерсън Хатфилд, наричан Анс Дявола, е бил търговец на дървен материал, чийто бизнес се е развивал изключително добре и през 1870 година той е бил работодател на голям брой мъже, сред които и някои от Маккой. Глава на другата фамилия е бил Рандолф Маккой, който, макар и не толкова заможен колкото Хатфилд, също е притежавал достатъчно земи и добитък.

Двете семейства са живеели близо до реката (Big Sandy River), която е разделяла Кентъки и Западна Вирджиния. Както Хатфилд, така и Маккой са били големи фамилии, с много родственици и социални връзки, а лоялността към едната от двете страни на конфликта често се е определяла не само от роднинството, но и в зависимост от това за кого са работели замесените във враждата.

Първото събитие, което провокира конфликта между фамилиите, е убийството на брата на Рандолф Маккой, в което са замесени Анс и още няколко Хатфилд.

Сериалът

Hatfields & McCoys стартира на 28 май 2012 година - трите двучасови епизода на минисериала са излъчени в три поредни дни. Продукцията е изключително добре приета от критиката и е номинирана за шестнадесет награди "Еми", от които печели пет.

Режисьор на сериала е Кевин Рейнолдс (Kevin Reynolds), когото повечето от вас вероятно свързват с филми като Robin Hood: Prince of Thieves, Waterworld (и в двата главната роля е поверена на Кевин Костнър), The Count of Monte Cristo и Tristan + Isolde.

В Hatfields & McCoys историята на двете семейства започва в края на Гражданската война, когато Анс Хатфилд (Костнър) и Рандал Маккой (Пакстън) са близки приятели и са в един отряд. Малко преди края на войната Хатфилд дезертира. Това сериозно променя отношенията между двамата, когато след войната всеки от тях се завръща у дома - единият в Кентъки, другият в Западна Вирджиния.

Напрежението между някогашните приятели и съседи е засилено допълнително от слуховете, че за убийството на брата на Рандал Маккой е отговорен чичото на Анс Хатфилд. Поредица от недоразумения и желание за отмъщение довежда до кървав конфликт между семействата, излизащ извън всички граници на закона и продължил десетилетия.

Хатфилд (Hatfields)

Ролята на Анс "Дявола" Хатфилд е поверена на носителя на "Оскар" Кевин Костнър, когото повечето от вас вероятно са гледали в Dances with Wolves, донесъл му "Оскар" за режисура, The Untouchables, Rumor Has It... и  The Company Men. Костнър е отличен с "Еми" за изпълнението си в Hatfields & McCoys.

Сара Париш (Sarah Parish), позната на феновете на сериалите от Doctor Who, Mistresses и The Pillars of the Earth, е в ролята на съпругата на Анс - Леваси.

Мат Бар (Matt Barr), когото вероятно познавате от заглавия като One Tree Hill, Protecting the King и Ten Inch Hero, е в ролята на Джонсън "Джонси" Хатфилд - най-големия син на Анс и Леваси.

Неслучайно споменахме "Ромео и Жулиета", защото подобен мотив присъства и в историята на Хатфилд и Маккой. Джонси се влюбва в Розана Маккой, една от дъщерите на Рандъл. Двете семейства обаче категорично се противопоставят на връзката им, макар че последиците от това са трагични и довеждат единствено до задълбочаване на конфликта.

Номинираният за "Оскар" Том Беринджър (Tom Berenger), познат с ролите си в Platoon, Training Day и Inception, този път се превъплъщава в Джим Ванс, чичо на Анс Хатфилд и един от основните провокатори на враждата между двете фамилии.

Маккой (McCoys)

Бил Пакстън, когото повечето от вас вероятно свързват с Apollo 13, Titanic на Джеймс Камерън и Haywire, е в ролята на Рандолф "Рандал" Маккой. Рандал Маккой е дълбоко вярващ човек, изключително принципен и именно това е причината да не успее да преглътне дезертирането на Анс Хатфилд, което приема като предателство. Фактът, че за смъртта на брат му е отговорен Джим Ванс, въпреки че не може да го докаже, допълнително подклажда омразата му към семейството на Анс.

Ролята на съпругата на Рандал - Сали Маккой - е поверена на Меър Уинингам (Mare Winningham), позната както на кинофеновете от донеслия й номинация за "Оскар" Georgia и Mirror Mirror, така и на феновете на сериали с ролите си в хитови поредици като Grey's Anatomy, 24 и Boston Legal.

Линдзи Пълсифър (Lindsay Pulsipher), която може би сте гледали в сериалите True Blood и Justified, е в ролята на Розана Маккой. Розана е любимата дъщеря на Рандал Маккой до деня, в който се влюбва в Джонси Хатфилд. Връзка, която не само Рандал, но и Хатфилд отказват да приемат и която бързо приключва заради нерешителността на Джонси.

Ронан Вайберт (Ronan Vibert), когото повечето от вас вероятно свързват с хитовите сериали The Borgias и Rome, и с когото Рейнолдс работи и в Tristan + Isolde, е в ролята на Пери Клайн, адвокат и роднина на Рандал Маккой, чиито неправомерни претенции към земите на Хатфилд също задълбочават конфликта между фамилиите.

Сподели.