Хари Потър се предаде пред Лъв и Вещица в борбата за щатския боксофис

Pinterest LinkedIn +

Както се и очакваше, веднага след излизането си поредната мегапродукция “The Chronicles of Narnia: The Lion, The Witch and the Wardrobe” оглави американския боксофис (US Boxoffice) тази седмица.

Екранизацията на първата книга от седемтомната фентъзи история на C.S. Lewis е заснета с бюджет от 180 млн. долара, което е показателно за мащабността на продукцията. Режисьорската палка е поверена в ръцете на Andrew Adamson, който до момента има зад гърба си двете серии на анимацията "Shrek". 
 
Tilda Swinton, Georgie Henley и William Mosley са част от акторския каст, а Liam Neeson и Rupert Everett са участвали само като глас зад кадър. Приказната история проследява съдбата на четири деца, които могат на пътуват във времето с мистериозен дрешник, които ги отвежда в приказната земя Нарния. Място, където ще се изправят срещу много неприятели начело с безмилостната Бяла вещица. Българските зрители също ще станат свидетели на техните приключения от 23 декември, когато Съни Филмс пускат филма и в родните киносалони.
 
“Syriana” е филм, с участието на звездите George Clooney, Matt Daimon и Amanda Peet, който отбелязва страхотен напредък този уикенд. От деветнадесета позиция миналата седмица той “скача” директно на второто място в топ 10. Политическият трилър с шпионски нюанси е дело на режисьора Stephen Gathan, който вече има Оскар за сценария си на филма “Traffic”. Световните “игри” с петролните кладенци в арабските страни и участието на ЦРУ в подялбата им са в основата на сюжета на “Syriana”. За реализирането на филма продуцентите са отпуснали 50 млн. долара бюджет.
 
Трети тази седмица е “Harry Potter and the Goblet of Fire”, който беше безпрекословен лидер две седмици подред. Американският кинозрител още дълго ще гледа четвъртата серия за приключенията на Хари и неговите приятели, с което ще допълва милионите печалба до момента. Борбата между доброто и злото в училището за магьосници “Хогуъртс” продължава и Хари се изправя лице в лице с най-страшния си кошмар - лорд Валдемор. Борбата за всеки долар на потенциалните кино зрители тези дни ще бъде още по-свирепа, защото след няколко дни на екран ще излезе и най-очакваното заглавие тази година - “King Kong” на Peter Jackson.
 
“Walk The Line” е филмът, който може да “позлати” името на режисьора James Mangold на предстоящата церемония Оскар 2005.  Соченият за един от фаворитите за награда на Академията филм разказва за живота на кънтри легендата в музиката  Johnny Cash. Joaquin Phoenix, Reese Whiterspoon, Jonathan Rice и Robert Patrick са актьорите, който пресъздават достоверно биографичния разказ за цялостната кариера на музиканта от родния му земеделски Арканзас до големите сцени и световните класации.
 
Rene Russo и Dennis Quaid играят вдовица и вдовец, които се женят в новия филм на Raja Gosnell - “Yours, Mine and Ours”. Всичко изглежда наред до момента, в който двамата не заживяват под един покрив с неговите 8 и нейните 10 деца. Сблъсъкът на различните характери и начин на живот е налице и “войната” ще се води с всички средства. Младоженците се обичат, но дали ще издържат лудницата, която сами са си устроили...?
 
На шестата позиция откриваме ослепителната Charlize Theron, която играе таен агент. Нейната героиня е наета да убие правителствен лидер в новия филм на Karyn Kusama - “Aeon Flux”. Футуристичният екшън се развива в далечното бъдеще, където хората са станали малцинство, изтребени от смъртоносни болести. Избрано общество се е затворило в специален град, където правилата на живот се определят от няколко човека. Съпротивителното движение изпраща свой убиец да унищожи техния лидер и да промени досегашния ред. Звездният каст на филма включва имената и на Jonny Lee Miller и Sophie Okonedo.
 
От пето място миналата седмица до седмо този уикенд падат Ryan Reynolds, Amy Smart и Anna Faris, които са героите в комедията на Roger Kumble - “Just Friends” - увлекателна история за живота на комплексиран колежанин, който се срамува от килограмите си. Отритнат от момичето, което харесва, той се депресира още повече. Години след тази случка същият този младеж вече е топ продуцент в Лос Анджелис, където няма и помен от неговата неувереност. Съдбата отново го среща с тийнейджърската му несподелена любов и нещо в него трепва. Сега вече той определя правилата.
 
Драмата “Pride and Prejudice” продължава и тази седмица да се радва на завиден зрителски интерес и да стои стабилно в челната десетка. Бестселърът на Jane Austen е режисиран чудесно от Jon Wright, който прави от нейната книга “Гордост и предразсъдъци” едно незабравимо изживяване. Събрал на едно място имената на Keira Knightley, Rosamund Pike, Jena Malone и Donald Sutherland, режисьорът е постигнал завиден успех. Трогателната история за любов, мечти и сурова реалност проследява съдбата на пет сестри и техния възрастен баща, завещанието на когото може да остави дома им в ръцете на далечен роднина. За да не се случи това, те трябва да се омъжат преди смъртта му.
 
Анимацията на “Walt Disney” - “Chicken Little” отдавна изпълни задачата си и до момента е заработила 67 млн. долара печалба на продуцентите си. Иронично-забавният сценарий за малкото пиле, което довежда до лудост града, в който живее, се оказа супер печеливш. Режисьорът Mark Dindal е използвал гласовете на актьорите Zach Braff, Joan Cusack, Steve Zahn и Patrick Stewart за продукцията си, която се представя като една от приятните изненади на сезона.
 
На десетата позиция намираме режисираният от Chris Columbus филм “Rent” - тежка драма за обърканите взаимоотношения между група приятели и техните близки. Любов, омраза, безразборен секс и пиянство са основните неща, които описват съвременния бохемски живот, който те практикуват. Базиран на многократно награждавания мюзикъл със същото име “Rent”, Columbus е сътворил филм, който има пълните шансове да вземе някоя от големите кино награди тази година.
 
Боксофис класация на Северна Америка за периода 09 – 11 декември:
 

 Заглавие

Бюджет

Приходи до момента

1."The Chronicles Of Narnia:
The Lion, The Witch and 
The Wardrobe"

180 $ млн.

67 $ млн.

2. “Syriana”

50 $ млн.

13 $ млн.

3. “Harry Potter and the Goblet of
|
Fire”

150 $ млн.

244 $ млн.

4. “Walk The Line”

28 $ млн.

77 $ млн.

5. “Yours, Mine and Ours”

45 $ млн.

41 $ млн.

6. “Aeon Flux”

62 $ млн.

20 $ млн.

7. “Just Friends”

15 $ млн.

26 $ млн.

8. “Pride and Prejudice”

28 $ млн.

26 $ млн.

9. “Chicken Little”

60 $ млн.

127 $ млн.

10. ““Rent”

40 $ млн.

27 $ млн.

Сподели.