Guitar Hero: World Tour

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Music Simulator
Година: 2009
Произв/Изд: Activision/NeverSoft Interactive
Платформа: PS3 | X360 | PS2 | Wii

През 2005 г. Harmonix показаха нагледно на всички пишман-рокаджии, че няма смисъл да куфеят, правейки се че свирят на китара, заели героична стойка и дърпащи струни от въздух, след като могат да куфеят, хванали реалистична на вид пластмасова китара пред своята екзалтирана виртуална публика.

 

Говоря, разбира се, за Guitar Hero франчайза, чието начало бе поставено именно тогава, а рокът тържествено пристъпи в рамките на игралната индустрия.

 

Музикални игри бяха правени и преди, но точно феноменално простата и гениална именно заради това концепция на Guitar Hero (по екрана се ниже серия от шарени ноти, които играчът трябва да улучва, натискайки пет еквивалентно оцветени бутона върху грифа, придърпвайки същевременно имитиращата струните пластмасова плочка) гарантира феноменалния комерсиален успех и респективно – чудовищната фенска маса.

 

 

След едно свръхуспешно продължение обаче, авторите от Harmonix решиха да развият идеята си в нова насока. Така Guitar Hero 3 беше реализиран от хората, стоящи зад Tony Hawk серията – NeverSoft, а самите Harmonix направиха нова стъпка напред по пътя към съвършеното игрално рок преживяване.

 

Роди се Rock Band, добавящ към пластмасовата китара, комплект барабани и микрофон, даващи възможност на играчите да си създадат своя собствена виртуална рок група и да подлудят съседите.

 

NeverSoft не останаха по-назад и също добавиха барабани и микрофон в комплекта. Така се роди и тук разглежданият Guitar Hero: World Tourнай-съвършеното рок изживяване, което в момента можеш да си купиш на българска територия. Предното изречение обаче не е похвала, а по-скоро леко горчива констатация. Бих искал да изясним това от самото начало – Rock Band, който наскоро се сдоби дори и с продължение – е по-добрата симулация на рок състав.

 

Барабанният комплект е по-добре направен, сетлистата е по-силна, да не говорим, че Rock Band 2 е съвместим с всички парчета от предшественика си, което означава наистина много неща за свирене и пеене, дори да не включваме в сметката пакетите от парчета, които можеш да си сваляш онлайн.

 

 

Проблемът е, че нито играта, нито инструментите за "Рок Бандата" са достъпни на българския пазар. В този случай просто ни се налага да се примирим с втория в надпреварата.

 

Не ме разбирай погрешно – Guitar Hero: World Tour е сбъдната рок мечта и ако разполагаш с необходимия финансов ресурс (целият коплект от играта и инструменти струва 399 лв.), а нещо трепва в сърцето ти, когато чуеш гръмовно барабанно соло или тежък китарен риф, не би следвало да я пропускаш в никакъв случай.

 

Усещането, когато малкият ти, импровизиран рок състав най-сетне постигне синхрон, а екзалтираната дигитална публика започне да реве одобрително е несравнимо с нищо друго, което можеш да изживееш в собствения си хол.

 

Всичко започва със създаване на твоя собствена рок звезда чрез един свръх подробен генератор, който директно отвява дори повечето ролеви игри. Ако има един аспект, в който World Tour без съмнение е по-добър от Rock Band, то това е именно този.

 

Тук наистина можеш да създадеш мечтаното си рокаджийско алтер его. В добавка с външния вид и дрехите можеш да променяш и буквално всяко парченце от виртуалния инструмент, на който свириш. Тук критики просто не може да има.

 

 

Следва, разбира се, същинската част на играта. Имаш възможност да си я изиграеш самосиндикално, свирейки на бас, китара, барабани или пеейки, но както трябва да се досещаш, тук същинското удоволствие наистина се корени в това да се събереш с приятели, формирайки си пълноценен рок състав.

 

Налични са 86 песни, за съжаление, без възможност да включиш в сетлистата парчетата от предишните Guitar Hero игри, които притежаваш. Единственият начин да добавиш още песни към репертоара на бандата си е да си свалиш такива онлайн, но дори и пакетите с даунлоудъбъл съдържание за World Tour отстъпват спрямо количеството и качеството на тези за Rock Band.

 

Така че в общи линии ще трябва да се примириш с това, което е на диска. По-горе казах, че сетлистата на "Рок Бандата" e по-добра, но в крайна сметка това се базира на личния ми вкус, така че по-долу прилагам пълния списък с песни, налични в новия Guitar Hero, за да можеш да прецениш дали те са способни да разпалят огъня на рока у теб.

 

Геймплейната схема е идентична с описаната по-горе – има серия от ноти в различни цветове, които трябва да "улучваш". При китарите всичко е ясно.

 

 

Барабаните са най-голямата иновация в комплекта и всеки би искал да се насочи първо към тях, но играта с тях наистина е трудна и изисква доста повече тренировки от китарата.

 

Интересният момент тук е, че докато китарните сола са просто една добре направена мини игра с шарени нотички, която няма нищо общо с реалното свирене, авторите твърдят, че всеки, научил се да блъска барабаните от World Tour на максималната трудност, спокойно може да седне зад истински барабанен комплект. Последното, прочее, е потвърдено от легендарния Флий от Ред Хот Чили Пепърс.   

 

Вокалните партии напомнят за класическа караоке игра – трябва да следваш текста на песента, който се изписва в горния край на екрана и да следваш височината на тона.

 

Подобно на всички Guitar Hero игри и тук имаш така наречения "рок метър", който показва доколко добре свириш и при некадърно изпълнение биваш директно свален от сцената.

 

Забавният момент е, че при групово изпълнение "рок метърът" е общ и ако си имате дори и само една издънка в състава, всички отивате по дяволите. Хубавото е, че трудността може да бъде настройвана индивидуално за всеки отделен инструмент, така че китаристът може да си свири на "expert", докато барабанистът се мъчи да си улучи чинелите на "easy".

 

 

Може би най-голямата иновация в новия Guitar Hero е симулацията на музикално студио, в което можеш да записваш, миксираш, променяш звученето на отделните инструменти и като цяло в крайна сметка сам или с приятели да запишеш някаква музика, която после да се похвалиш, че си композирал.

 

За съжаление микрофонът работи само в реално време, докато текат "записите", но не можеш да запишеш вокални партии върху вече получените мелодии, така че ще твориш само инструментали.

 

Започнах този текст с доста дълго предисловие, обясняващо че това е по-лошата симулация на рок група на пазара. Истината обаче е, че World Tour е и най-добрата парти игра, която можеш да си закупиш към днешна дата в България. Така че ако искаш да изсвириш/изпееш поне половината от долуописаните песни – изобщо не се колебай.

 

Пълна сетлиста на Guitar Hero: World Tour:

 

* 311 - "Beautiful Disaster"
* 30 Seconds To Mars - "The Kill"
* Airbourne - "Too Much Too Young"
* The Allman Brothers Band - "Ramblin' Man"
* Anouk - "Good God"
* The Answer - "Never Too Late"
* At The Drive-In - "One Armed Scissor"
* Beastie Boys - "No Sleep Till Brooklyn"
* Beatsteaks - "Hail to the Freaks"
* Billy Idol - "Rebel Yell"
* Black Label Society - "Stillborn"
* Black Rebel Motorcycle Club - "Weapon of Choice"
* blink-182 - "Dammit"
* Blondie - "One Way or Another"

* Bob Seger & The Silver Bullet Band - "Hollywood Nights"
* Bon Jovi - "Livin’ On A Prayer"
* Bullet For My Valentine - "Scream Aim Fire"

* Coldplay - "Shiver"
* Creedence Clearwater Revival - "Up Around The Bend"
* The Cult - "Love Removal Machine"

* Dinosaur Jr. - "Feel The Pain"

* The Doors - "Love Me Two Times"
* Dream Theater - "Pull Me Under"

* The Eagles - "Hotel California"

* The Enemy - "Aggro"
* Filter - "Hey Man, Nice Shot"

* Fleetwood Mac - "Go Your Own Way"

* Foo Fighters - "Everlong"
* The Guess Who - "American Woman"

* Hush Puppies - "You're Gonna Say Yeah!"
* Interpol - "Obstacle 1"
* Jane's Addiction - "Mountain Song"

* Jimi Hendrix - "Purple Haze (Live)"
* Jimi Hendrix - "The Wind Cries Mary"

* Jimmy Eat World - "The Middle"

* Joe Satriani - "Satch Boogie"
* Kent - "Vinternoll2"
* Korn - "Freak On A Leash"
* Lacuna Coil - "Our Truth"
* Lenny Kravitz - "Are You Gonna Go My Way"
* Linkin Park - "What I've Done"
* The Living End - "Prisoner of Society"
* Los Lobos - "La Bamba"
* Lost Prophets - "Rooftops (A Liberation Broadcast)"
* Lynyrd Skynyrd - "Sweet Home Alabama (Live)"
* Mars Volta - "L'Via L'Viaquez"
* MC5’s Wayne Kramer - "Kick Out The Jams"
* Metallica - "Trapped Under Ice"
* Michael Jackson - "Beat It"
* Modest Mouse - "Float On"
* Motörhead - "Overkill"
* Muse - "Assassin"
* Negramaro - "Nuvole e Lenzuola"
* Nirvana - "About a Girl (Unplugged)"
* No Doubt - "Spiderwebs"
* NOFX - "Soul Doubt"
* Oasis - "Some Might Say"
* Ozzy Osbourne - "Crazy Train"
* Ozzy Osbourne - "Mr. Crowley"
* Paramore - "Misery Business"
* Pat Benatar - "Heartbreaker"
* R.E.M. - "The One I Love"
* Radio Futura - "Escuela De Calor"
* Rise Against - "Re-Education Through Labor"
* Sex Pistols - "Pretty Vacant"
* Silversun Pickups - "Lazy Eye"
* Smashing Pumpkins - "Today"
* Steely Dan - "Do It Again"
* Steve Miller Band - "The Joker"
* Sting - "Demolition Man (Live)"
* The Stone Roses - "Love Spreads"
* Stuck In The Sound - "Toy Boy"
* Sublime - "Santeria"
* Survivor - "Eye of the Tiger"
* System of a Down - "B.Y.O.B."
* Ted Nugent - "Stranglehold"
* Ted Nugent’s Original Guitar Duel Recording
* Tokio Hotel - "Monsoon"
* Tool - "Parabola"
* Tool - "Schism"
* Tool - "Vicarious"
* Trust - "Antisocial"
* Van Halen - "Hot For Teacher"
* Willie Nelson - "On The Road Again"
* Wings - "Band on the Run"
* Zakk Wylde’s Original Guitar Duel Recording


Текст: Александър Бакалов

Сподели.