Грузинската драма Blind Dates спечели голямата награда на София Филм Фест 2014 (Видео)

Pinterest LinkedIn +

На 15 март 2014 г. в Зала 1 на НДК бяха обявени победителите в 18-ото издание на международния кинофестивал София Филм Фест.

Над 300 режисьори, продуценти, актьори, фестивални директори, медийни и филмови експерти присъстваха на тазгодишното издание на форума, на което бяха представени над 200 филма от 54 държави.

Големият победител през 2014 г. е лентата Blind Dates (Срещи на сляпо) на грузинския режисьор Леван Когуашвили.

Филмът за 40-годишния ерген Сандро и перипетиите му в любовта взе голямата награда "ФОКУСФОКС" за най-добър филм, приза за режисура и специалната награда на ФИПРЕССИ.

Наградата на публиката на София Филм Фест спечели българският режисьор Светослав Стоянов с лентата "Последните черноморски пирати".

"Съдилището" на Стефан Командарев е другата родна продукция, която привлече вниманието на киноманите. Тя взе отличието за Най-добър български игрален филм.

Наградата "ДОМЕЙН БОЙАР" за най-добър балкански филм беше присъдена на "Йозгат Блус" (Турция-Германия) на режисьора Махмут Фазъл Джошкун, а гилдията на българските кинокритици даде признанието в същата категория на "Земята на Сароян" на Лусин Динк.

Председатели на журито на София Филм Фест 2014 бяха Александър Роднянски, Силвия Петкова, Чедомир Колар, Александер Рис и Лусин Динк.


Сподели.