Green Day, Coldplay, Gorillaz и SOAD с награди от MTV

Pinterest LinkedIn +

Green Day, Coldplay и Gorillaz са топ групите на 2005 година. Това сочи равносметката след състоялото се снощи (3 ноември) в португалската столица шоу по повод връчването на европейските музикални награди на MTV.

Coldplay и Green Day са и единствените групи, отличени с повече от една статуетка, благодарение на вота на зрителите на музикалния канал. За британците това са призовете Най-добър британски или ирландски артист и Най-добра песен, за "Speed of Sound", а за пънк поп рок триото от Калифорния - за рок изпълнител и албум ("American Idiot"). 

Макар и само една, наградата на Gorillaz е ключова - британците са обявени за Най-добра група на 2005 г. Роби Уилямс (Robbie Williams) и Джеймс Блънт пък са съответно Най-добър изпълнител и Най-добър дебют. Също за най-добра група, но конретно алтърнатив, с награда от шоуто си тръгнаха и армено-американците System Of A Down.

В жанровите категории, отличени с по една европейска музикална награда, са още R&B певицата, пианистка и авторка на песни Алиша Кийс (Alicia Keys), рапърът Снууп Дог (Snoop Dogg) и поп бандата Black Eyed Peas.

Макар и без награда, в една от най-големите звезди на вечерта се превърна Мадона. 47-годишната певица, която неотдавна се контузи тежко след падане от кон, откри шоуто, появявайки се на сцената от гигантски диско глобус. Заобиколена от танцори и само по спортно трико и кожени ботуши, издържани в пурпурна гама, тя представи за първи път наживо своя най-нов сингъл "Hung Up", пилотен за предстоящия й албум.

След нея на сцената излязоха Coldplay, чиито фронтмен Крис Мартин (Chris Martin) също направи шоу, пеейки на мобилния телефон на случаен фен. В хода на вечерта наживо се изявиха още Gorillaz - този път като 3D холограмна проекция директно на сцената, Роби Уилямс и др.

Отговорността за шоуто беше поверена на казахстанския телевизионен репортер Борат, в качеството му на домакин. Пословичният с нецензурния си, политически некоректен хумор персонаж е всъщност едно от превъплъщенията на британския комик Саша Барон Коен (Sacha Baron Cohen), познат още като Ali G. Още с встъпителните си думи Борат гарантира, че тази отговорност не случайно му е поверена: "Беше много смело от страна на MTV да започнат шоуто с травестит", бяха думите му по адрес на Мадона.

Най-интересните моменти от шоуто могат да бъдат гледани на официалния адрес на Европейските музикални награди  http://ema.mtv.tv.

Следват имената на наградените във всички категории:

Най-добър албум: "American Idiot" на Green Day
Нaй-добър поп изпълнител: Black Eyed Peas
Нaй-добър хип-хоп изпълнител: Snoop Dogg
Нaй-добър рок изпълнител: Green Day
Нaй-добър алтърнатив изпълнител: System Of A Down
Нaй-добър R&B изпълнител: Alicia Keys
Най-добро видео: The Chemical Brothers – Believe
Най-добра изпълнителка: Shakira
Най-добър изпълнител: Robbie Williams
Най-добър дебют: James Blunt
Най-добра песен: "Speed Of Sound" на Coldplay
Най-добра група: Gorillaz
Най-добър английски и ирландски изпълнител: Coldplay
Награда "Мисли свободно" на MTV: Боб Гелдоф (Bob Geldof)

Най-добър артист на:
Норвегия: Turbonegro
Финландия: Rasmus
Дания: Mew
Швеция: Moneybrother
Африка: 2 Face (връчва се за първи път)

Сподели.