Gravity подчини американския боксофис за втора поредна седмица

Pinterest LinkedIn +

След като постави рекорд за най-касов октомврийски премиерен уикенд на всички времена, Gravity на Алфонсо Куарон продължи да пише история, като инкасира едва 23% по-слаби приходи през втория си уикенд по екраните в Северна Америка (или $43 млн.).

Това е най-малкият спад в приходите на филм, събрал повече от $50 млн. в премиерния си уикенд, а сумата от $9,05 млн. от прожекции в IMAX салони е най-високата, генерирана от филм през втория му уикенд на такива екрани. Досегашният рекорд бе на The Dark Knight Rises, който инкасира $8,99 млн. от IMAX прожекции през втория си уикенд по екраните.

Именно зрелищното с трите си измерения визуално преживяване, което предлага Gravity, е основният аргумент, с който гледалите Gravity препоръчват филма и на което се дължи небивалият успех на лентата с Джордж Клуни и Сандра Бълок, чийто местен боксофис премина границата от $120 млн. 10 дни след премиерата ѝ.

Силен старт записва и Captain Phillips с Том Ханкс, чиито последни филми Cloud Atlas, Extremely Loud & Incredibly Close и Larry Crowne се представиха разочароващо в американския боксофис. Новият филм на носителя на "Оскар" за пленения от сомалийски пирати американски капитан Филипс инкасира $25,7 млн., надминавайки актива на Zero Dark Thirty ($24,4 млн.) и Argo ($19,5 млн.), с които споделя общи характеристики.

По данни на CinemaScore зрителите в залата на премиерните прожекции на филма са били разделени почти по равно по критерия пол, а 62% от всички са били на възраст над 35 години, което е демографският профил и на Gravity.

Ситуацията е доста по-различна за второто ново заглавие в американския киноафиш, което дебютира през миналия уикенд - Machete Kills. Изпълненията с преувеличено насилие, тестостерон и женски сексапил екшън на Робърт Родригес регистрира един от най-слабите премиерни уикенди в историята за филм, разпространен в повече от 2500 киносалона.

Въпреки внушителния актьорски състав на лентата, включващ имената на Мел Гибсън, София Вергара, Lady Gaga, Чарли Шийн и Дани Трехо в ролята на Machete, прожекциите ѝ в първите три дни по екраните в САЩ генерираха едва $11,4 млн.

Рейтингът на зрителите "B-" CinemaScore е още едно основание да се предположи, че филмът няма да оправдае очакванията и ще се провали в американския боксофис.

Сподели.