Grand Theft Auto IV

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Action
Година: 2008
Произв/Изд: Rockstar
Мулти: Да
Официален сайт: http://www.rockstargames.com/IV/

Секс, наркотици и яко музика

Само за 1 седмица след официалната си премиера, Grand Theft Auto IV се изстреля директно на първа позиция като заглавието с най-висок рейтинг за видеоигра на всички времена. Отбелязвайки рекорни продажби в деня на премиерата си, поредицата за пореден път доказа, че комбинацията от екшън, коли, музика и готини жени винаги е сполучлива.

Четвъртата част на култовата гангстерска поредица влезе в живота на геймърите с гръм и трясък и доказа за пореден път, че разработчиците й от Take 2 с право отказаха офертата на гейм гиганта Electronic Arts за права над франчайза им. Grand Theft Auto IV не е революционно заглавие. Тя просто е резултат на дългогодишен професионализъм и рафиниране на геймплейни концепции.

Главният герой Нико Белич затъва в дълбините на организираната престъпност на Либърти Сити - един стряскащо реалистичен вариант на Ню Йорк. В него ще трябва да изпълнява „мокри поръчки” (получени по „незаменимия му GSM”), за да постигне целите си.Свобода

Магията на Grand Theft Auto IV сериите е в чувството на привидна свобода. Дизайнерите поставят рамките на света, но оставят играещия да прави, каквото си поиска в него. Главните и суб мисиите, водещи сюжета напред, само рамкират ходовете, но оставят реалното им изпълнение изцяло на въображението.

Либърти е един жив, туптящ град. Всеки един детайл е изпипан. Можеш да излезеш и да се разходиш по главната улица, да се отбиеш в кибер кафе, да откраднеш мотоциклета на съседа, да „забършеш” проститутка от улицата, да я закараш на боулинг, а след това да обереш плода й в някоя тъмна уличка.

Атмосфера

След премиерата на играта стана ясно защо бе толкова забавена - разработчиците са вложили всичките си усилия, за да направят заглавието достъпно до всички . Историята и езика, използван от героите, е изцяло в стила на гангстерките филми- стил "Кръстникът" и "Scarfece". Всяка втора реплика моментално се класира в графа „любими”, а озвучаването от актьорите е поразително добро.

Саундтракът на играта включва над 250 часа музика, минавайки през абсолютно всички стилове. Има дори руска станция за Бога. Да не говорим, че устатият Лазлоу отново се завръща след кратко отсъствие (GTA: San Andreas) с едно от най-добрите токшоута в историята на гейминга.

Както и в реалния живот, почти всяко ваше действие ще се определя от GSM-a ви. С него ще водите бизнес кореспонденцията си, ще получавате нови задачи или просто ще се обадите на някое от гаджетата си, за да си определите среща. С него можете дори да направите фалшиво обаждане до местната полицейска станция, за да разкарате всички патрулки от квартала, който ще нападнете. Всъщност телефонната комуникация вече бе използвана в предишните серии, в които от време на време се получаваха странични мисии по мобилния, но никога досега не е била толкова добре реализирана.

Друга новост е, че играта предлага и мултиплейър режим. Има 15 режима на игра, сред които класическия Deathmatch, в който можете да се „отстрелвате” с още 16 приятели.

Засега заглавието е достъпно само за конзолите Xbox и Playstatioin 3, но проследявайки историята и маркетинговата стратегия, използвана в предните части на играта, можем да очакваме премиера за PC през октомври.Сподели.