"Господарите" обявиха победа в делото си срещу Слави Трифонов

Pinterest LinkedIn +

Тази вечер, на 11 септември, "Господари на ефира" стартира своя 15-ти сезон в ефира. Голямото завръщане е с начален час 23:00 часа по "Нова телевизия". За радост на зрителите, на екран отново ще се появи култовият дует водещи Димитър Рачков и Васил Василев-Зуека.

Началото на сезона е белязано и от още една новина. Продуцентът на предаването Джуди Халваджиян и екипът му споделиха радостта си от дълго чаканата победа в делото, което Слави Трифонов започна срещу предаването преди повече от 9 години.

С окончателно решение от 02.08.2017 г., без право на обжалване, Върховният касационен съд е постановил, че използването на откъси от "Шоуто на Слави Трифонов" в "Господари на ефира" не нарушава Закона за авторското право и сродните му права и е отхвърлил изцяло исковете, предявени от продуцентската компания на Слави "Седем осми" АД.

"В изминалите години по спора са постановени 9 съдебни решения, болшинството от които приемат, че използването на откъси от "Шоуто на Слави" е допустима от закона форма на хумористична критика, за която не е нужно съгласието на продуцента "Седем осми" АД и заплащането на възнаграждение.

Решението на Върховния касационен съд слага точка на спора, като приема, че в "Господари на ефира" "се подлагат на критика лични и обществени недъзи, които биват осмивани, като по този начин постигат целта си – осъждането на тези явления и тяхното отричане". Пак според съда "интерес от обозначаване на носителя на правото върху цитираното произведение има само критикуващият, тъй като негов е интересът, с оглед преследваната цел на критиката, да индивидуализира адресата ù".

"Изключително радостни сме, че върховните съдии прозряха същината на спора и отсъдиха по съвест едно справедливо решение. Опакован в прозаичен амбалаж на дело за нарушени имуществени права, спорът по същество е за свободата на словото и правото на изразяване на мисли, идеи, убеждения и възгледи, включително по отношение на чужд авторски продукт. Чест прави на българския съд, че не позволи с късогледо тълкуване законът да се използва като инструмент за заглушаване на критични гласове".

Сподели.