Google закупи Double Click

Pinterest LinkedIn +

След покупката на YouTube Google прави следващия си голям удар за над $3 млрд., този път в сферата на рекламата. Поредната придобивка на корпорацията е най-голямата фирма за разработване на рекламен софтуер Doble Click.

Платената за Doble Click сума е най-голямата в историята на интернет-гиганта Google. До момента първенството се държеше от покупката на YouTube (www.youtube.com) за $1.6 млрд. Плановете на Google са да превземе доминиращ сегмент от пазара на интернет реклама в сравнение с основните си конкуренти Yahoo! и Microsoft.

До момента DoubleClick е водеща фирма за разработка на интернет рекламен софтуер за едни от най-големите търговски марки (Microsoft, General Motors, Coca-Cola, Motorola, L'Oreal, Palm, Visa USA, Nike, Carlsberg и много други). Създадена през 1995 г. със седалище в Ню Йорк, компанията често е обвинявана в прокарването на не съвсем легални методи за събиране на информация за потребителите чрез техните рекламни продукти.

Сделката ще позволи на Google да разшири онлайн рекламата си и управлението на рекламни съобщения, предлагайки нови и по-ефективни инструменти за глобален мониторинг, планировка и реализация на рекламни кампании. 

"Намерението ни е да направим интернет-рекламата по-малко досадна, по-ефективна и полезна. Заедно с Double Click ще направим това и смятаме, че това ще се отрази положително както на крайните потребители, така и на рекламодателите", казва Сергей Брин - съучредител и президент на технологичния отдел на Google. 

Това обаче поставя няколко въпроса. Като собственик на най-използваната търсачка нищо не може да спре Google да обедини интересите си с тези на рекламните си партньори, което означава, че търсачката ще стане по-малко обективна и когато търсите даден продукт, тя няма да ви показва най-популярните, а конкретни предварително зададени. Също така нищо не спира Google да увеличи многократно рекламното съдържание на считани за чисти от подобна информация сайтове. И последно, но не по важност - сделката дава възможност на Google да интегрира рекламни "спам" страници във всичките си сайтове, което най-често е доста досадно.

Остава и въпросът за монополизъм над даден сегмент от пазара. Само времето ще покаже дали историята няма да се повтори и следващото голямо дело за монополизъм вместо срещу Microsoft да е насочено срещу Google. И дали те ще изпълнят обещанията си и промяната ще има повече положителни от негативни ефекти.

Сподели.

Относно автора

Avtora.com е създаден през 2001 г. като поддържаща медия на популярния по това време клуб О!Шипка. Впоследствие платформата променя своя фокус и от музикален сайт разширява темите и начина за доставка на съдържание.