Google Nexus 5: очакваният наследник

Pinterest LinkedIn +

Очакваният наследник на Nexus 4 е вече тук и, не особено изненадващо, една от най-силните му страни отново е атрактивната цена, на която го предлагат Google. Това, разбира се, не означава, че други подобрения липсват - напротив, такива има, но много малко (да не кажем никое) от тях не могат да се нарекат "революционни".

Колко все пак струва новият Nexus 5? Цената му в САЩ започва от 349 долара (за версията с 16GB памет) и, предвид доста впечатляващите му характеристики (за които ще си поговорим след малко), е доста разумна. Разбира се, в страните от Стария континент нещата стоят по малко по-различен начин, тъй като тази цена се транслира директно в евро, т. е. на практика се умножава по две.

Въпреки това още с дебюта си Nexus 5 се очертава като безспорен шампион в своя клас що се отнася до съотношението цена/характеристики и определено ще е интересно да наблюдаваме в идните месеци как ключови конкуренти на Android пазара като HTC и Samsung ще реагират на предизвикателството от страна на Google и LG.

И като казахме LG - да, новият Nexus отново е дело на корейския гигант, така че едва ли е изненадващ фактът, че в дизайна и конструкцията му личат много общи черти с други продукти на марката. 4,95-инчовият Full HD дисплей на Nexus 5 например използва почти същата IPS LCD матрица, както и флагманският модел G2 на LG.

Апаратът е екипиран с две камери - 1,3 МР фронтална за видеоразговори и една на тила, резолюцията на която обаче може да се стори разочароващи ниска на потребителите, свикнали през последните години да очакват повече в това отношение с всяко следващо поколение смартфони. Факт - 8МP сензор изглежда леко архаично на фона на 13 и повече МР матрици, използвани от флагмански модели от ранга на HTC One, Samsung Galaxy S4 или Sony Xperia Z1. Все пак за свое оправдание LG и Google посочват, че камерата на Nexus 5 разполага с вградена система за оптична стабилизация, подобряваща значително качеството на изображенията и заснеманите видеоклипове.

Интересно е и решението на Google/LG да заменят стъкления, ефектно изглеждащ, но доказано крехък заден панел на Nexus с корпус, изработен от здрава поликарбонатна пластмаса.

Очаквано, хардуерът, на който разчита телефонът, също е еволюирал - Nexus 5 използва процесор Qualcomm Snapdragon 800 с тактова честота от 2,26 GHz в комбинация с 2GB оперативна и 16/32GB вградена памет.

Разбира се, един от най-големите козове, на които разчита Nexus 5, е най-новата версия на Android. Макар първоначално слуховете да твърдяха, че той ще се появи с версия 5.0 (Key Lime Pie) на борда, в крайна сметка собствениците му ще трябва да се задоволят с KitKat (4.4). Това, естествено, не променя факта, че Nexus 5 ще е първото устройство в света, което ще използва KitKat.

Промените, които носи тази версия, не са бог зае колко много и революционни, но все пак някои дребни детайли се набиват на очи. Лентата, помещаваща трите емблематични софтуерни бутона Back, Home и Task, вече е прозрачна, а не плътночерна, което е приятен визуален ъпгрейд спрямо всички предходни версии.

Интересен е и новият режим за стартиране на приложения върху цял екран, за който Google твърдят, че подобрявал общото визуално преживяване. За съжаление към момента повечето западни колеги, имали шанса да тестват телефона лично, твърдят, че той работи само с избрани апликации, но това вероятно ще се промени, след като KitKat ъпгрейдът започне да се разпространява масово.


Сподели.