Google почита 129 години от рождението на Херман Роршах с "мастилен" Doodle

Pinterest LinkedIn +

Google почита 129 години от рождението на Херман Роршах (Hermann Rorschach) с изключителен интерактивен Doodle на 8 ноември 2013 г. Ако това име все още е непознато за вас, сега е моментът да научите повече за него.

Херман Роршах е роден през 1884 г. в Цюрих, Швейцария. Баща му Улрих Роршах е преподавател по рисуване, като таланта и увлечението си по художественото изкуство предава и на своя син.

Интересен факт е, че още през ученическите си години Роршах получава прякора Петното. Трудно е да се каже обаче каква роля е изиграл този псевдоним в съдбата на бъдещия психоаналитик.

След като завършва медицина през 1912 г., Херман Роршах специализира психиатрия в клиника в Цюрих, ръководена от О. Блойлер. Там установява контакти с видни психоаналитици, сред които Фройд и Юнг.

Роршах е вицепрезидент на Швейцарското психоаналитично общество в периода 1919-1922 г. Неговите интереси са насочени най-вече към разглеждането на историята на швейцарските религиозни секти, психоаналитичната диагностика и методологията на визуално-проективните тестове.

Остава в историята преди всичко със своя Тест с мастилени петна. Методът се основава на разшифроването на асоциациите, получени при наблюдение на мастилени петна. Роршах твърди, че на несъзнавано равнище е скрит огромен пласт от информация за личността на човека, който в процеса на тестването става достъпен за специалиста.

Идеята му обаче не предизвиква интерес у издателите и ученият получава десетки откази за публикации. Херман Роршах издава теста със собствени средства в много малък тираж - едва 1200 екземпляра, но вместо адмирации посреща обвинения в шарлатанство от своите колеги.

Десет години след смъртта му (2 април 1922 г. в Херисау, Швейцария) трудът на Роршах получава огромно разпространение и започва да се използва в целия свят, като е предмет на редица изследвания и адаптации.


Сподели.