Големият провал на изкуствения интелект - снимките на котета

Pinterest LinkedIn +

Изкуствен интелект (AI) наскоро се опита да генерира котешки снимки от нулата, а резултатите бяха кота-строфични.

Тази специфична невронна мрежа (тип AI, моделирана по начина, по който работи човешкият мозък) може да създаде удивително реалистични оригинални снимки на човешки лица. Котешките обаче се оказаха друга история. Същият алгоритъм, който генерира безупречни човешки лица, създава котки с деформирани глави; грешен брой очи и крака; и тела, които са твърде дълги, прекалено къси, необичайно кръгли или правоъгълни и сгънати с особени ъгли.

За да може AI да създаде реалистични човешки образи, първо е трябвало да "научи" как изглеждат човешките лица от съществуващи снимки. И това не е било проблем.

Но защо алгоритъмът StyleGAN не може да създаде реалистични котешки снимки? Той се е стараел да работи както обикновено и когато става дума за котки, хилядите референтни изображения, които е използвал, не са били достатъчни, разказва Жанел Шейн, изследовател по невронни мрежи, пред "Live Science".

"Има много повече неща, които алгоритъмът трябва да научи", добавя тя.

И обяснява, че всъщност невронната мрежа не разбира как работят котките. Тя не разбира колко крака имат. Не е съвсем наясно колко очи имат или как действа цялата им анатомия.

Така че работата по създаване на снимки на котета тепърва продължава с пълна пара.

Сподели.

Относно автора

За Катя Димитрова журналистиката е не просто професия, а начин на съществуване. Интересите й са свързани с международната политика, лайфстайла, здравето, науката и технологиите, а хобитата – с литературата, театъра и хубавата музика.