Гола красавица е на път да се окаже "дъщеря" на Леонардо да Винчи

Pinterest LinkedIn +

Ако световно признатият изкуствовед Карло Педрети се окаже прав, скоро светът ще има възможността да благоговее пред още един шедьовър на Леонардо да Винчи. Картината носи името "Мария Магдалена" и за последните 100 години е била притежание на частни колекционери.

Според Педрети картината с размер 58 на 45 сантиметра, изобразяща облечената в червена роба, но с разголена гръд и прозрачен воал на корема Магдалена, е нарисувана от да Винчи, заедно с един от неговите ученици. Счита се, че тя е нарисувана през 1515 г. - 4 години преди смъртта на гениалния художник. През октомври картината ще бъде изложена в Анкона, Италия, за първи път от над половин век.

Досега изумително красивото произведение на изкуството е било приписвано на Джампиетрино - един от учениците на Леонардо, чиито работи могат да бъдат открити в някои от най-големите музеи в света, като Ермитажа в Санкт Петербург или лондонската Национална галерия. Директорът на Armand Hammer Centre for Leonardo Studies в калифорнийския университет, Карло Педрети, подозира, че това не е всичко.

"Тъй като качеството й е много високо, аз съм склонен да вярвам, че става дума за нещо много повече от картина, нарисувана от ученик, под вещото ръководство на майстора", казал е 77-годишният професор за Reuters в телефонно интервю. "Все още не може да бъде казано със сигурност, но това е моята позиция и аз съм подготвен да се заема с целия процес на лабораторни анализи и прочее". Според Педрети тази творба "има характеристиката на Джампиетрино, но многократно надхвърля неговите качества".

Досега "Мария Магдалена" почти не е показвана. Налична е черно-бяла нейна снимка, направена през 1920 г. във Виена. Последната изложба, където е била представена, е била в САЩ през 1949 г., а самият Педрети наскоро се е заел да я издири и я е открил в частна колекция в Швейцария. Изкуствоведът, който е посветил по-голямата част от живота си в изучаване на Леонардо, е предпазлив, но изпълнен с надежда, че интуицията няма да го подведе.

Той иска на картината да бъде направена инфрачервена рефлектограма - способ, чрез който тя може да бъде видяна "в дълбочина", или с други думи може да бъде видяна в различни етапи от нанасянето на боите. За целта се използват камери, снабдени с инфрачервени детектори. Педрети е казал, че ако бъдат намерени контури от скиците на картината, това ще е "изключително важно", защото скиците на Леонардо много лесно се идентифицират. "Все още предстои да бъдат направени анализи, които аз искам да видя, заедно с рефлектограмата. Забележително е, обаче, че е нарисувана върху непокътна дъска за рисуване, точно като Мона Лиза!", добавил е експертът.

Известно е, че Леонардо да Винчи не веднъж е оставял на свои ученици да довършват работите му. Счита се, че едно от копията на картината му "Мадоната на скалите" е нарисувано съвместно от него и Амброджио де Предис. Ако се докаже, че "Мария Магдалена" е излязла изпод ръката на Леонардо, макар и не изцяло, това ще бъде една от много малкото негови картини, изобразяващи голи жени. Друга такава е "Леда и лебеда".

Сподели.