God of War: Ascension

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Екшън Година: 2013 Разработва: SCE Santa Monica Studio Издава: Sony Computer Entertainment Платформа: PS3

Брутално, по-брутално, най-брутално, Ascension! Ако сте фен на серията God of War и смятате, че вече сте виждали всичко, което в цялата си прелестна липса на деликатност може да ви предложи играта, помислете пак!

Защото в новото й, девето издание, от Sony буквално са надминали себе си. В него главният герой Крейтъс цепи черепи, вади мозъци, пори кореми и разпилява черва в праха, пребива до смърт Фурии с голи ръце, след това ги набива на кол, а кръв хвърчи навсякъде.

Всичко това, разбира се, поднесено в комбинация с типичните за серията еротични сцени, в които разсъблечени одалиски поклащат непропорционално огромни бюстове и пъшкат изкусително, обещавайки хиляди неземни наслади на гневния спартанец.

В това, а и в куп други отношения Ascension е, така да се каже, "God of War отвсякъде". Всъщност играта прави изненадващо много типични God of War неща по правилния начин, като се представя особено добре на ниво "бойна система".

Този аспект на геймплея е и основното достойнство на това заглавие, което от чисто сюжетна точка предшества не само първата God of War игра, а дори и излезлия през 2008 PSP ексклузив Chains of Olympus.

Понеже става дума за прикуъл, авторите удобно са въоръжили Крейтос с едно основно оръжие – легендарните Остриета на хаоса. Иначе казано, няма и помен от доста по-разнообразния инвентар за сеене на смърт в God of War III. За сметка на това с напредването на играта Крейтъс получава възможност да ъпгрейдне любимия си чифт Остриета с четири елементални (магически) атаки – Огън, Гръмотевици, Лед и Хаос.

След като отключите съответните ъпгрейди за тях (комбо и Rage атаки), бесният спартанец бързо се превръща в добре познатата ни бойна машина. И понеже специфичният фокус на изцяло ревизирания батален стил на Крейтос е малко по-различен от обичайното, в Ascension по-рядко ще се сблъсквате с монументалните босове и мини босове, традиционни за God of War игрите.

Вместо това значително по-често ще се изправяте пред вълни от по-дребни, но значително по-многобройни врагове, срещу които унищожителните огнени, ледени, електрически и хаос атаки са значително по-ефикасни и брутални (като ефект).

Макар носещ по-малко кръвожадно удовлетворение и лишен от типичното за серията еуфорично чувство на триумф, провокирано от рухването на поредния гигантски бос в краката ви, този нов подход внася доста интересна и вълнуваща нотка на разнообразие, успявайки по доста умел начин да изкара Ascension от опасния капан на "още от същото".

Прибавяме към това и страхотния мултиплейър режим, в който новата бойна система просто блести – особено що се отнася до кооперативния Trial of the Gods, в който двама играчи се изправят срещу поредица вълни от врагове с постепенно нарастваща трудност.

С други думи – макар и лишен от монументалната епика на God of War III, Ascension е страхотно попълнение в култовата поредица, което без усилия се нарежда сред най-добрите й представители.


Сподели.