Гимназистка спечели 250 000 долара за обяснение на относителността с помощта на пикап и Юсеин Болт (видео)

Pinterest LinkedIn +

Германският физик Алберт Айнщайн се нуждае от сложни уравнения, за да опише своята теория за относителността, но 18-годишната Хилари Дайън Андалес от Филипините се справя добре с пикап, няколко мобилни телефона и Юсеин Болт.

Андалес е победител за 2017 г. в Breakthrough Junior Challenge − ежегодно състезание, което призовава тийнейджърите по целия свят да представят видеоклипове с дължина до три минути, които представят по разбираем начин големи идеи от областта на науката или математиката. За победата си тя получи стипендия на стойност 250 000 долара.

Клипът, с който тя спечели, е озаглавен "Relativity & Equivalence of Reference Frames". Той започва с показване на числото, което може да се интерпретира като "6" или "9" в зависимост от гледната точка. Перспективата, която избирате, отбелязва Андалес, определя вашата референтна рамка.

Референтните рамки са фундаментални за относителността, защото наблюдателите възприемат нещата по различен начин, ако са на различни места, обясни тя.

Хилари демонстрира това, като моли трима свои приятели да опишат звука на пикапа, докато всеки от тях стои на различно място − пред колата, зад и вътре в нея, а тя записва звука. Опитът показва, че всяка референтна рамка дава различен звук.

Същият тест може да се направи със скорост и време, обясни гимназистката. Обяснението ù вижте във видеото.


Сподели.