Ghost Recon: Shadow Wars

Pinterest LinkedIn +

Жанр: Тактически екшън Година: 2011 Разработва: UbiSoft Sofia Издава: UbiSoft Платформа: N3DS

В случай, че не сте разбрали, но новото конзолно мини – чудо на Nintendo от днес вече е налично в Европа. Да става дума за поредната хандхелд революция на компанията – 3DS – първата по рода си джобна гейм система предлагаща супер - модерната напоследък триизмерна визия, без при това да са ви нужни очила или други допълнителни приспособления.

И докато джаджата сама по-себе си е доста впечатляваща (чисто технологично) още по-впечатляващ и заслужаващ отбелязване е факта, че в списъка с така наречените launch игрални заглавия (т.е. тези които се появяват едновременно с конзолата и са предназначени специално за нея) е и една игра, дело на българският клон на небезизвестните UbiSoft.

Да думата ми е за UbiSoft Sofia, а заглавието за което говоря е Tom Clancy’s Ghost Recon: Shadow Wars.

Като част от една доста солидна игрална серия с утвърдени традиции, Shadow Wars идва натоварена с доста очаквания. За моя радост и с неприкрита гордост мога да заявя, че играта не просто ги покрива, а дори ги надхвърля.

От чисто концептуална гледна точка, Shadow Wars предлага интересна смесица от реално времева, тактическа екшън игра и походова стратегия. Ако сте почитатели на портативната Nintendo платформа, вероятно сравнението със заглавия като Advance Wars и Fire Emblem биха ви били полезни, за да придобиете обща представа за какво точно става дума.


В играта поемате ролята на командир, ръководещ елитен боен екип включващ шест командоси – всеки от които е професионалист в различна област. Най-общо казано тима включва Снайперист, Медик, Инженер, Разузнавач, Пехотинец и Командос, но простото изброяване трудно може да изчерпи богатството от тактически опции, които разгръща играта, благодарение на тясната специализация и умелият баланс между набора от умения, които предлага всеки един от членовете на звеното Ghost Recon.

Сюжета на играта се завърта около руският терорист Юрий Трескаев, който (лесно е да се досетим) иска да унищожи света, а вашата задача разбира се ще е да го спрете по най-бързият възможен начин.

С разгръщането на сюжета освен шестимата бойци от различен клас, играта ще ви предложи още 35 различни мисии за изпълнение, включващи доста разнообразен набор от цели – от солови задачи в стил „издири и унищожи” до комплексни, бойни сценарии с няколко фази и динамично променящи се условия.

Радва също така наличието на десетки различни умения, екипировка и оръжия които се отключват последователно след успешното завършване на поредната мисия, наличните 20 карти достъпни за самостоятелна игра (извън основната кампания), както и динамичният мултиплейър режим с опция „един на един”.

Визуално играта няма ви отвее главата (все пак говорим за технически доста ограничена платформа в лицето на Nintendo 3DS), но ще ви впечатли с уникален, собствен стил – заслуга в еднаква степен на момчетата от UbiSoft Sofia и на легендарният Julian Gollop (автор на култовата X-COM серия на MicroProse).

Накратко – силно препоръчително забавление за всеки почитател на военните, тактически игри и абсолютно задължително заглавие за всеки фен на популярните Tom Clancy серии.

Сподели.