Георги Тошев, или колко отдаден можеш да бъдеш на работата си

Pinterest LinkedIn +

Българската журналистика според много хора е тръгнала надолу и остават все по-малко имена в бранша, които да се асоциират от аудиторията като интересни и създаващи качествени материали.

Георги Тошев без съмнение е сред тях и за над 20 години се е утвърдил като репортер от световна класа, пред когото граници почти няма.

Той е роден на 2 март 1969 г. в София. Завършва магистратура по българска филология в СУ "Климент Охридски" и специализира креативно писане в Ню Йорк. Впоследствие се завръща в България и трупа опит в едни от най-влиятелните медии в страната.

Макар че е работил за вестници като "Дневник" (един от основателите е), "24 часа", сп. "Едно" и сп. "Лик", журналистът е най-известен с две свои изключителни телевизионни поредици – "Другата България" и "НепознатиTE".

Идеята за първото предаване идва в края на 20-ти и началото на 21-ви век, когато Тошев за първи път навлиза по-сериозно и в телевизията, тъй като преди това се е отдал основно на печатните медии.

С "Другата България" - програма, която се задържа в ефира на bTV цели осем години - той решава да покаже личните истории на българи от цял свят.

Екипът, воден от Георги Тошев, обикаля над 80 страни в света и представя стотици истории на наши сънародници – някои успели навън и тъгуващи по родината, а други – изпаднали в безизходица далеч от България.

Въпреки доброто желание на журналиста да развие проекта си още повече, стресът, според собствените му думи, е бил прекалено голям и по-доброто решение било да се оттегли.

Както може да се очаква от професионалист като него обаче, липсата му на малкия екран почти не се усеща. На 4 октомври 2009 г., отново в ефира на bTV, стартира другата документална поредица на Тошев – "НепознатиТЕ".

Подобно на "Другата България", и тук пътуванията на репортера не са малко, както и задачата му не е по-лесна.

В "НепознатиТЕ" Георги Тошев представя неизвестните страна на популярни личности – това, което не се казва в медиите, личните истории на т. нар. "звезди" и това, което ги прави обикновени хора, каквито сме всички.

Сред многобройните разкази, достигнали телевизионния ефир, са тези за Моника Белучи, Depeche Mode, Христо Мутафчиев, Джон Лорд от Deep Purple, Васко Василев и много, много други.

Макар "Другата България" и "НепознатиТЕ" да са най-мащабните му проекти до момента, Георги Тошев стои и зад няколко други популярни предавания, най-отличаващи се от които са музикалният формат Music Idol, както и най-новото предаване на bTV "Африка: Звездите сигурно са полудели".

Както вече е известно на почитателите му, талантът на репортера и пълната му отдаденост далеч не са пред изчерпване. "НепознатиТЕ" продължава да представя познати и непознати лица всяка седмица, а рано или късно е неизбежно да видим Георги Тошев и в някой друг проект – отново готов да обикаля света.

Сподели.