Гениалният цигулар Найджъл Кенеди провокира с български фолк

Pinterest LinkedIn +

Eдин от най-известните цигулари в света – Найджъл Кенеди – за пореден път е решил да провокира публиката, като този път е забъркал пъстроцветна и емоционална смес от фолклора на Източна Европа и традиционните ритми на Северна Африка. Комбинацията е повече от печеливша за нас българите, защото Найджъл Кенеди е поредното голямо име от света на шоубизнеса, което не остава безразлично към красотата на българския фолклор.

В албума Кенеди и компания са включили песните “Айде, Яно”, “Дафино”, “Йовано, Йованке”, “Вино”, “Ederlezi” (Горан Брегович) или по-популярна в България като “Гергьовден” плюс други популярни балкански мелодии като “Kazimiers” и “Tribute To Maria Tanase” и традиционни ритми от Северна Африка.
От джаз клубовете в Ню Йорк до следването в “Джулиард Скуул”, през интерпретацията на музиката на Джими Хендрикс и Франк Запа и преди всичко - виртуозен цигулар с изключителен класически репертоар от Барток до Вивалди, Найджъл Кенеди винаги се е ръководил от страстта си към разнообразието в музиката. Страст, изразена чрез новия му албум “East Meets East” - Където изтокът среща изтока. За аранжимента на песните и записите на албума, към прочутия музикант се присъединява триото от Краков - “Kroke Band” – в състав: Томаш Кукурба (цигулка, виола, перкусии, вокали), Томаш Лато (бас китара) и Джерзи Баволь (акордеон, вокали). Като специални гости в албума участват: певицата от Trans Global Undergroud – Наташа Атлас, прочутият арабски цигулар Абуд Абдул Аал, Мо Фостер – бас китара и Краковската Филхармония.

От известно време насам, Найджъл Кенеди разпределя времето си между Англия и Краков, Полша – и това е една от причините – последният му проект да бъде силно повлиян от източно-европейския фолклор. “Нямаше по-подходящо място от Краков, моят втори роден дом, за записите на албума. Краков е един прекрасен град” – споделя Найджъл Кенеди. От септември миналата година, той е и Артистичен директор на Полския Камерен Оркестър – длъжност, която му помага да се запознае по-отблизо с народната музика.

До този момент - Найджъл Кенеди (в амплоато си на класически музикант) – е бил солист на най-престижните оркестри по света, в това число на: Берлинската Филхармония, Английския Камерен Оркестър, Лондононския Симфоничен Оркестър и други. Той е работил с такива диригенти като сър Саймън Ратъл, Андре Превин и Клас Тенщедт.

Полската груп “Kroke Band” е едно от най-утвърдените имена в родината си в областта на етно ритмите и уърлд музиката с издадени няколко албума до този момент. Наслагването на допълнителни цигулки към основното изпълнение на Найджъл Кенеди, дава на цялата музика в албума още по-голяма дълбочина и чувственост. Във всяка една от 14-те композиции в “East Meets East”, те води усещането за нещо неочаквано и вълнуващо – от тъжния “глас” на гъдулката, която накъсва денс ритъма и ориенталските напеви в парчето “Time 4 Time”, до еуфоричното настроение от “играта” между цигулката и акордеона в авторската композиция “T 4.2”, през интерпретацията на популярната циганска песен “Ederlize” и емоцията в “One Voice” и енергията в закриващата пиеса в албума, озаглавена “Kukush”.

Със сигурност, най-впечатляващите моменти в албума, за нас, са българските народни песни като на първо място – пилотният сингъл – “Айде Яно” със специалното участие на Наташа Атлас. Следват песните “Дафино” и “Йовано, Йованке” в инструментален вариант. В тъжната пиеса “Вино”, Найджъл Кенеди и Томаш Кукуруба се впускат в мистериозен дует от две цигулки, които танцуват една около друга. Докато в композицията “Lost In Time” (Загубени във времето), Кенеди добавя върху завладяващата мелодия меланхолично соло на цигулката и перфектно модулирани хармонии. Съвсем на скоро при гостуването си в САЩ, Найджъл Кенеди представя “Lost In Time” на живо в телевизионно шоу пред 50 милиона американски домакинства.

И накрая, този албум нямаше да бъде същият, ако зад него като продуценти не стояха Джон Стенли (дългогодишен мениджър на Найджъл Кенеди) и рок легендата – Джаз Коулман. Резултатът от предишното сътрудничество между Стенли и Кенеди през 1989г., е мултиплатинения албум “Четирите Годишни Времена”/А.Вивалди. Така, че има всички предпоставки да се каже, че новият проект на Найджъл Кенеди “East Meets East” ще е събитие, което дълго ще държи върху себе си светлините на прожекторите.

Анимато Мюзик, новият лицензиант на EMI за България, пуска на българския пазар първото си заглавие от каталога на EMI Classics – една от най-големите компании за класическа музика в света – новият албум на Найджъл Кенеди, озаглавен “East Meets East”. Компанията притежава изключителните права върху записите на легендите Мария Калас, Енрико Карузо, Франко Корели, Мирела Френи, а днес за нея записват имена като сър Саймън Ратъл, Пласидо Доминго, Максим Вангеров, Рави Шанкар и много други звезди от световната сцена.

Пълната дискография на Найджъл Кенеди за EMI Classics, която може да бъде поръчана на оригинални компакдискове от Анимато Мюзик/ЕMI Music:
557 4112 Nigel Kennedy's Greatest Hits (2CD)
557 0912 Bach: Violin Concertos (Berlin Philharmonic Orchestra)
556 9632 Ravel/ Kodály/ Bach/ Handel: Duos for violin/ cello (Lynn Harrell)
556 8902 Classic Kennedy
556 6262 Kreisler: Violin works & String Quartet
556 4132 Elgar: Violin Concerto; Vaughan Williams: The Lark Ascending (CBSO/Sir Simon Rattle)
556 2532 Vivaldi: The Four Seasons
Сподели.