Гена Димитрова

Pinterest LinkedIn +


Оперната прима Гена Димитрова е родена на 6 май 1941 г. в село Беглеж, Плевенско. През 1965 г. завършва вокалния факултет на Музикалната консерватория в София. Възпитаничка е на проф. Христо Бръмбаров.През 1967 г. Гена Димитрова става солистка на Софийската опера, в която пее до 1971 г. Година по-късно специализира в школата към Миланската Ла Скала на държавна стипендия. Дебютът на своята международна кариера прави във Франция, в операта “Силата на съдбата” от Верди. Следват многобройните й изяви на всички престижни световни сцени, сред които Миланската Скала, Арена ди Верона, Римската опера, Гранд Опера в Париж, Ковънт Гардън в Лондон и Метрополитън в Ню Йорк.

Гена Димитрова е носителка на награди от редица конкурси и фестивали – международния конкурс за млади оперни певци, София (1970 г.); конкурса за оперни певци в Тревизо, Италия (1872 г.) с ролята на Амелия в "Бал с маски" от Дж. Верди; международния конкурс за изпълнители на “Турандот” в Ню Йорк, САЩ (1987 г.) и много други. През 1996 г. певицата получава орден “Стара планина” първа степен, за постиженията си в областта на оперното изкуство.
Забележителният репертоар на Гена Димитрова включва ролите на Абигaйл в “Набуко” от Дж. Верди; Амелия в "Бал с маски" от Дж. Верди; Тоска в едноименната опера от Дж. Пучини; Турандот в “Турандот” от Дж. Пучини; Лейди Макбет в "Макбет" от Дж. Верди и други.

В последните години от живота си, Гена Димитрова провежда мастер-класове в консерваториите на Атина, Рим, Будапеща и София.
Оперната прима умира на на 11 юни 2005 г. в Милано, Италия.

Сподели.