Галски приключения в Британия, или Астерикс и Обеликс в служба на Нейно Величество

Pinterest LinkedIn +

Поредното шеметно приключение на безстрашните галски войни в "Астерикс и Обеликс: Бог да пази Британия" (Astérix et Obélix: Au service de sa Majesté) събира Жерар Депардийо (Gérard Depardieu), Едуар Баер (Edouard Baer) и Катрин Деньов (Catherine Deneuve). Режисьор на комедията е Лорен Тирар (Laurent Tirard), а неизменната битка срещу римските завоеватели този път е на британска земя.

"Астерикс и Обеликс: Бог да пази Британия" (Astérix et Obélix: Au service de sa Majesté) вероятно няма да е първата екранизация по комиксите на Рене Госини (René Goscinny) и Албер Юдерзо (Albert Uderzo), която гледате, защото приключенията на двамата гали се радват на множество филмови интерпретации - както анимационни, така и игрални. Със сигурност сте попадали на поне една от тях, така че едва ли е нужно да ви убеждаваме, че са повече от забавни.

Галските войни, чието основно хоби е да провалят плановете на Юлий Цезар, шествайки с огромни дози ироничен хумор из историята на Римската империя, за пореден път успяват да разгромят римските легиони. Преди това обаче им се налага да използват строга "педагогика", докато дават насоки на един младеж, който няма никакво желание да става мъж, ако това значи да е като тях; да се научат да бъдат истински джентълмени и да пият гореща вода.

Ако сте фенове на поредицата, със сигурност ще откриете в Astérix et Obélix: Au service de sa Majesté познати моменти от анимационните филми по комиксите и персонажи, които вече познавате от останалите екранизации, както и няколко промени в актьорския състав. Лентата е четвъртият игрален филм от поредицата, предхождан от Astérix & Obélix contre César (Астерикс и Обеликс срещу Цезар), Аstérix & Obélix: Mission Cléopâtre (Астерикс и Обеликс: Мисия Клеопатра) и Astérix aux Jeux Olympiques (Астерикс на Олимпийските игри).Филмът започва с банда пирати (добре познати на феновете на поредицата), чийто лош късмет, макар че се надяват на друго, продължава да ги преследва. И след като в предходните части на поредицата сме виждали Астерикс и Обеликс да ги потапят не веднъж, този път ги прегазва римският флот. Предвождан, разбира се, от Юлий Цезар, който е решен да завладее Британия.

Той е открил най-прекия път към тази цел, намирайки слабото място на британския народ - странен обичай, който те неизменно спазват и всеки ден точно в пет часа прекратяват всякаква дейност, за да пият гореща вода. С няколко капки мляко. Иронията към британската сдържаност и римската мегаломания са една от многото причини да отделите време на Astérix et Obélix: Au service de sa Majesté.Ролята на Цезар този път е поверена на Фабрис Лучини (Fabrice Luchini), когото вероятно свързвате с Molière и The Women on the 6th Floor. В предишните филми от поредицата в Цезар са се превъплъщавали Ален Делон, Готфрид Джон и Ален Шаба. Планът на римския император за завоюване на Британия се оказва повече от успешен и победата му е почти пълна. С изключение на едно последно малко селище, което все още се съпротивлява, а начело на съпротивата, естествено, е Нейно Величество.

Британската кралица остава невъзмутима по време на римската обсада, но се съгласява да потърси помощ от галите, за чиято вълшебна отвара й разказва верният й поданик Братовчеторакс. В ролята на кралица Корделия е Катрин Деньов (Catherine Deneuve), която със сигурност свързвате с филми като Est - Ouest, Dancer in the Dark и 8 Women, но този път ще видите в съвсем различна светлина. Британският й акцент и желязното й спокойствие със сигурност ще успеят да ви разсмеят.Междувременно, някъде в Галия, Астерикс и Обеликс се опитват да намерят правилен подход към не особено сговорчивия Губирикс, който е племенник на старейшината на селото. Пътешествието към Британия им се струва чудесна възможност младият Губирикс да открие бъдещото си призвание. И да стане по-смел и мъжествен. Нещо, което него го вълнува много по-малко от красивите момичета и поезията.

Ролята на Обеликс за пореден път е поверена на Жерар Депардийо (Gérard Depardieu), а Астерикс този път е Едуар Баер (Edouard Baer). Британското приключение на двамата галски герои им дава ценен урок за любовта и обноските и донася на британците чая и победа над Цезар, а междувременно група злощастни викинги научават, че между образованието и страха има няколко общи неща.


Сподели.