Футбол, секс и политика - теми на филмите на Берлинале '05

Pinterest LinkedIn +

На 10 февруари, в столицата на Германия ще бъде открит 55-ят поред престижен международен филмов фестивал “Берлинале”.

Тази година, в рамките на 10 дни, събитието ще предложи около 350 филма, тематичното направление на които шеговито бе определено от организаторите като "футбол, секс и политика".

В състезателната програма, за голямата награда на фестивала - “Златната мечка”, претендират 21 заглавия. Тук американските студия са се включили само с три филма, а широко представени са европейската, азиатска и африканска кинематиграфии.

35-ият Форум на младото кино на “Берлинале” 2005 ще бъде открит от филм с българско участие - международната копродукция “Lost and Found” (заглавие за България: “Поколение: Изгубени и намерени”).

За председател на журито на фестивала е избран роденият в Германия американец Роланд Емерих (Roland Emmerich), познат от блокбастърите “Денят на независимостта” (Independence Day), “След утрешния ден” (The Day After Tomorrow).

Италианският дизайнер Черути ще бъде първия представител от света на модата, в амплоа на филмов рефер. Сред имената на другите членове са немската актриса Франка Потенте (Franka Potente), литовската актриса Ингеборга Дапкунайте, украинският писател, сценарист и оператор Андрей Курков и едно от 50-те най-красиви лица на планетата – китайската актриса Линг Бай, и др.

Официален сайт на Берлинале:
www.berlinale.de
Сподели.