Formula 1 ще се опита да махне разделението между силните и слаби отбори

Pinterest LinkedIn +

Години наред основният проблем за Formula 1 е доста голямата разлика между силните и слабите отбори. На практика има две състезания в едно – това на няколкото по-силни отбора и това на всички останали. Собствениците на Formula 1 и ФИА искат да променят това, съобщава Motorsport.com.

От 2013 г. насам състезанията се печелят от болиди на Mercedes, Ferrari и Red Bull. Четвъртият отбор в класацията миналата година е Force India, който дори няма подиум. Очаквано, това никак не се харесва на останалите отбори, но въпреки множеството промени в регламента през годините разделението остава.

Сега собствениците Liberty Media и ФИА имат нови планове, които трябва да влязат в сила от 2021 г. От Force India казват, че новите правила трябва позволят на Formula 1 да се превърне в шампионат, в който този, който постигне "най-умните победи", печели.

В момента победителите зависят в голяма степен от бюджетите на отборите. Тези с много пари нямат проблеми да правят нужните експерименти и разработки, за да постигат най-доброто. Имат и повече части, доставчици и т.н.

Новите правила ще въведат таван на бюджетите на отборите. Тогава всички ще имат еднакви пари и най-важното ще е кой може да постигне най-много с тях. Таванът ще е $150 млн., което според големите отбори е твърде малко, защото те харчат по над двойно повече. Според по-малките отбори обаче е напълно достатъчен и реалистичен.

Освен това се предвижда и въвеждане на стандартизирани части, т.е. еднакви за всички отбори. Те ще са само определена част от общия брой елементи в болидите, което допълнително ще намали разходите. Повечето от новите правила все още се обсъждат и конкретизират. Възможни са промени в детайлите, но въвеждането им като цяло изглежда сигурно.
Сподели.