Филмът "Барби" няма да се показва във Виетнам заради карта с морските претенции на Китай

Pinterest LinkedIn +

Филмът "Барби" няма да бъде прожектиран във Виетнам заради изображение на картата на морските претенции на Китай

Филмът за Барби няма да бъде показан във Виетнам заради изображението на карта с морските претенции на Китай, съобщава "Ройтерс". Отбелязва се, че на кадъра се вижда т. нар. "линия на кравешки език" - картографско обозначение на претенциите на Китай в Южнокитайско море, които включват и територии на Виетнам.
Карта на спорната територия


Няма да дадем лиценз на американския филм „Барби“ за прожектиране във Виетнам, защото съдържа обидно изображение на линията с девет точки“, е заявил директорът на филмовия отдел на Виетнам Уи Киен Тхан. От сайтовете на големите кина в страната бяха премахнати плакати на филма "Барби" с Марго Роби в главната роля. Премиерата му трябваше да се състои едновременно с тази в САЩ на 21 юли.

От филмовото студио "Warner Bros." са отговорили на критиките за изображението на географската карта на Южнокитайско море във филма "Барби", което доведе до международен скандал. Изявлението на компанията е цитирано от списание "Variety". В него компанията обяснява, че въпросната карта е лишена от политически смисъл. Картата в Барбиленд е детска рисунка с пастели. Рисунките изобразяват въображаемото пътуване на Барби от Барбиленд до реалния свят. Те не са имали за цел да направят каквото и да било внушение“ - заявяват от "Warner Bros.".

Идеята за създаването на филма възникна през 2014 г. Той е режисиран от Грета Геруиг, която преди това е работила по „Малки жени“ и „Лейди Бърд“. Лентата се сблъска и с други критики - наскоро
 американският актьор Райън Гослинг шеговито отговори в социалните мрежи на критиците, които го смятат за твърде стар за ролята на Кен във филма за Барби.

Сподели.