Филм с Клайв Оуен и Наоми Уотс открива "Берлинале"

Pinterest LinkedIn +

59-то издание на международния филмов фестивал в Берлин се открива на 5 февруари с прожекцията на американския филм "The International", в който се изявяват холивудските звезди Клайв Оуен и Наоми Уотс.

Тази година на форума ще бъдат представени близо 390 продукции от 60 държави. В основната конкурсна програма са включени 18 ленти (между тях са филми от Иран и Перу), които ще спорят за голямата награда - "Златната мечка".

Победителят ще определи жури, оглавявано от прочутата британска актриса Тилда Суинтън ("Майкъл Клейтън"). Някои носители на призове вече са известни. За принос към развитието на киното ще бъде награден френският режисьор Клод Шаброл, композиторът Морис Жар и немският продуцент Гюнтер Рорбах.

Присъствието на България на кинофорума е особено впечатляващо - ще бъдат представени цели три филма - "Дзифт" на Явор Гърдев, "Аз, Графинята" на Петър Попзлатев и продукцията на Стефан Командарев "Светът е голям и спасение дебне отвсякъде".

В културното събитие ще вземат участие повече от 19 хил. професионалисти от 120 държави, както и 4 хил. акредитирани журналисти.

Сред знаменитостите, които се очакват, личат имената на Кейт Уинслет, Томи Лий Джоунс, Стив Мартин, Рене Зелуегър, Стивън Фриърс и др. Фестивалът ще продължи до 15 февруари.

Сподели.